Kategorier
Ankring Ideer & teknik

Cykelslang på kättingen till ankaret

Janne har trätt en cykelslang över kättingdelen på sin ankarlina. På så sätt rasslar den inte så mycket och framför allt så skaver inte kättingen sönder inne i båten..

Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik

Nya clam cleats

Clam cleats slits och Lasse Pamp har bytt sina. Han köpte sina på Båtstället i Ellös 0304-51690 . Han brukar ha hemma men ring först.

FullSizeRender-3 S 383 Pampita /Lasse

Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik Säkerhet

Nya linor till mantåg – viktigt för säkerheten

2011 råkade jag ut för en incident: Jag böjde mej över mantåget för att nå aktertampen som hängde på y-bommen. Pang! sa det och helt plötsligt låg jag med huvudet under vattnet – låg som en gungbräda över sargen med fötterna i luften. Fick upp huvudet ur vattnet men kunde inte komma ur mitt jämviktsläge – inte förrän gasten tog tag i mina fötter och drog upp mig. Vi fick båda ett gott skratt men också en tankeställare.

Det var inte tåget som hade gått av utan en av spännskruvarna (vantskruv) som hade gått isär, gängorna var helt utslitna. Så det var bara att köpa nytt hos Hjertmans. Inger i riggverkstaden mätte upp rätt längd utifrån de gamla och jag köpte också fastsättningsändar och spännskruvar. Att få fast tåget i fastsättningsändarna var inte helt enkelt, och jag skulle nog rekommendera andra att be riggverkstaden om hjälp med detta. Sedan är det viktigt att tänka på att den typ av plastlina till mantåg töjer sig , så det behöver sträckas rejält. Jag satte di några schacklar i ena ändan som jag kunde plocka bort allteftersom.

Kategorier
Ideer & teknik Uppställning

Förenkling av täckningsarbete

För några år sedan förenklade jag teckningsarbetet. Jag köpte plaströr, sådana som drar elsladdar i. Monterade ner mantåget, satte ändarna på rören i mantågsstöttornas fästen. Snabbt och enkelt hade jag fina fyra bågar över den längsgående plankan. Detta höll mycket bra att lägga presenningen på. Jag var lite orolig för attIMG_3451 plasten i rören skulle bli sköra och spricka under vintern.

Kategorier
Ideer & teknik Råd till nya (och gamla) ägare av M20-båtar

Att tänka på inför upptagningen – råd från Sjöräddningen

  • Tvätta. Gör du grundjobbet ordentligt under hösten slipper du många timmars slit på våren. Se till att du direkt efter lyftet får bort all beväxning, avlägsna smutsen från gelcoaten och – om du är riktigt ambitiös – bottenmåla och polera upp båten så att den står redo till våren.
  • Städa. Många glömmer bort att städa båten och det gör att du kan få både ohyra och mögel i trädetaljer och textilier. Ta för vana att dammsuga ordentligt och glöm inte bort skåp och garderober. Torka sedan allting med en fuktig trasa och var extra noggrann med till exempel spis och kylskåp, där det kan finnas matrester.
  • Genomföringar. Det kan låta som en självklarhet men många struntar faktiskt i skicket på genomföringarna och det kan leda till både allvarliga olyckor och stora kostnader. Många försäkringsbolag kräver dessutom att man som båtägare byter genomföringarna minst vart tionde år. Ibland måste bytena ske långt tidigare.
  • Batterier. Att stänga av all elektrisk utrustning räcker inte, eftersom det alltid finns »eltjuvar« ombord. För att vara på den säkra sidan kopplar du bort polerna från batterierna. Att förvara batterierna ombord över vintern är inga problem men det förutsätter att du underhållsladdar batterierna ett par gånger. Att köra slut på batterierna kan bli kostsamt.
  • Smörj. Följ användarhandboken och smörj upp det som föreskrivs för en trygg vinterförvaring. Under vintern är det lätt att det blir korrosion och det medför att rörliga delar kan börja kärva och det i sin tur leder till onödigt slitage och driftsproblem.
  • Kylsystemet. Det är av största vikt att du grundligt tömmer och rengör sjövattensystemet. Annars är risken att få frostsprängningar stor och dessutom ökar risken för korrosion. I ett färskvattensystem är det viktigt att kontrollera glykolhalten så att du inte riskerar obehagliga överraskningar till våren.
  • Elektronik. Kontrollera kontakter och gör dessa rena. Då minskar du risken för påverkan. Försök i möjligaste mån att också ta med hem så mycket elektronik från båten som möjligt. Det kan handla om plottrar, datorer och annan känslig elektronisk utrustning. Det ökar livslängden och minskar stöldrisken.
  • Slangar. Ta för vana att kontrollera alla slangar och slangklämmor. Många slangar i fritidsbåtar innehåller mycket plast och med tiden blir dessa styva och sprickbildning uppstår. Alla slangklämmor och infästningar bör också kontrolleras och misstänkta läckage omedelbart åtgärdas.
  • Bränsle. Det vanligaste rådet man brukar få är att »tanka fullt inför vintern«. Tipset gäller fortfarande men det finns saker att vara uppmärksam på. Har du tankat diesel från en vanlig bensinmack ska du ta reda på om den innehåller RME-tillsatser (miljödiesel). Om den gör det är det klokt att tappa tanken på allt bränsle. Annars finns risken för beväxning och den kan sedan täppa igen filter och få motorn att gå sämre.
  • Torrbollar. Förvarar du inte båten inomhus eller inte har tillgång till vintervärme finns olika sätt att hålla båten torr. Det vanligaste är att man lägger in så kallade torrbollar. Dessa minskar risken för mögel och dålig lukt.
  • Konservera. I de flesta användarhandböcker finns utförlig beskrivning hur du ska gå tillväga när du ska lämna båten över vintern. Följ anvisningarna noggrant när du gör i ordning till exempel motorn och toaletten. Töm dessutom allt färskvatten ombord.
  • Dokumentera. Medan du gör i ordning båten är det en god idé att skriva ner allt som behöver köpas och/eller repareras. Under vintern kan du sedan utnyttja olika kampanjer och komplettera med det som behövs till våren. Det blir billigare och dessutom är uppstartskostnaden till våren inte lika stor.
Kategorier
Ideer & teknik Råd till nya (och gamla) ägare av M20-båtar

Att tänka på vid båtupptagningen

Masten

Tvätta och smek den med lite paraffinolja.
Smörj vantskruvar och märk upp dem så att du vet vad som är upp eller ner.
Mer information om riggen finns på länkarna nedan.

SXK Båtpärm ger råd angående riggen:

http://vastkustkretsen.se/pmwiki/uploads/Teknik/Batparmen_10__rigg.pdf

Seldén publicerar en beskrivning på av och påmastning av olika typer av riggar. Den har utmärkta,och framför allt viktiga, råd om skötsel, trimning m m. De har även andra nyttiga installations och bruksanvisningar om utrustning till däck och rigg. Även om det i många fall handlar om större båtars mera komplicerade riggar

http://www.seldenmast.com/files/1416926328/595-540-S.pdf

Motorn

Konservera motorn enligt tillverkarens anvisningar (se instruktionsboken eller allmänna guider). Nedan följer några generella råd. Mycket nyttig information om diselmotorer och dess skötsel finns här på hemsidan:

https://marieholm20.com/2013/10/10/branslesystem/

Åtgärder före upptagningen

  1. Varmkör före upptagningen. Vid körning efter upptagningen måste annars kylvattentillföras sjövattenpumpens insug. Motorn får aldrig köras utan kylvatten. Impellern (pumphjulet) tål inte att gå torrt.
  2. Pumpa oljan ur motorn med en oljetrågspump.
  3. Byt oljefilter. Om det gamla filtret sitter fast kan du slå en skruvmejsel rätt igenom och vrida loss det. Var beredd att ta emot den olja som rinner ut. Rengör den yta som filtrets gummipackning ska täta mot och avlägsna alla rester av den gamla packningen. Stryk sen lite ny olja på gummipackningen och dra åt filtret tills gummipackningen sluter an mot tätytan. Dra därefter ett halvt varv till.
  4. Fyll på ny motorolja om båten ska användas nästa säsong. Om inte ska konserveringsolja användas. Fyll på till dess nivån når det övre strecket på oljestickan. Starta sen motorn och låt den gå tomgång en stund. Kontrollera nivån och efterfyll vid behov.
  5. Bensinmotor: Ta loss tändstiften och fyll på en skvätt olja i varje cylinder. Dra runt några varv.
  6. På dieselmotorer ska bränslesilen rengöras och finfiltret bytas. Det vattenavskiljande bränslefilter ska nu ska tömmas. Kontrollera frostskyddet i färskvattensystemet, om sådant finns. Anslut en slang till sjövattenpumpens sugsida och kör igenom en 50% glykolblandning. Samla upp blandningen vid avgasutloppet och kör igenom den ett par gånger. Efter sista genomhörningen ska blandningen stå kvar i systemet.

Åtgärder efter upptagningen

  1. Drev/växelhus eller backslag töms nu på olja. Fyll på ny växelhusolja av typ som instruktionsboken anger. Byt packningar innan pluggarna monteras tillbaka .Om den gamla oljan är grå, visar det att vatten trängt in i växelhuset. Kontakta då en fackman för att åtgärda felet.
  2. Om motorn är saltvattenskyld ska systemet spolas med färskvatten. Tappa sev kylvattnet och kör in 50% glykolblandning.
  3. Ladda batterierna och smörj in polerna. Därefter kan de förvaras i båten eftersom batterier tål frost när de är fulladdade. Tänk dock på stöldrisken.
  4. Montera av propellern och smörj in propelleraxeln med fett. Ur stöldskyddssynpunkt bör också drevet tas bort och förvaras i separat, låst utrymme över vintern.
  5. Spraya med rostskyddsolja på motorns metalldelar och med fuktdrivande olja (typ CRC 5-56) på alla elanslutningar.

Batteri

Startbatteri kan förvaras i båten över vintern under förutsättning att det är fulladdat, kabelskorna är bortkopplade  och batteriet är ordentligt rengjort med insmorda poler. Bäst är att ladda med en modern elektronisk laddare som känner av laddningsgraden och övergår till underhållsladdningsgraden och övergå till underhållsladdning när batteriet är fulladdat; ex CTEX.

Se även Batteri ombord

Skrov och insidaIMG_2229

  1. Direkt efter upptagning – rengör botten när den fortfarande är våt. Torkar beväxningen in är den betydligt svårare att få bort.
  2. Tvätta av hela båten med vaxschampo (finns som svamp). Var extra noga med regn-/sotränder och vattenlinje.
  3. Kontrollera stöttor/vagga och byt ut de som är skadade eller angripna. Se därefter till att båten ställs i våg och att den står stadigt.
  4.  Täck båten och var noga med följande:
    1. Att inte fästa täckställning i stöttor.
    2. Att bygga ställningen så låg som möjligt
    3. Att ha ett bra fall på täckningen så regn och eventuell snö rinner av.
  5. Töm och länsa båten. Rengör och torka av båten invändigt samt öppna upp skåp och luckor. (Smuts, skräp och fukt ger upphov till mögel särskilt under milda vintrar.)
  6. Det går också att enkelt förebygga stölder genom att ta hem eller låsa in allt som är stöldbegärligt i båten
  7. Det kan också vara värt att besöka båten ett par gånger under vintern trots att den ligger på land. Vind, snö och regn som kan ställa till problem och upptäcker du dessa i tid är de oftast enkla att lösa.

Här på hemsidan finns lite idéer och tips på uppställning och täckning från medlemmarna:

https://marieholm20.com/category/ideer-teknik/uppstallning/

Kategorier
Seglingsträffar

På västkusten hade vi sedan lång tid planerat en augustisegling i Göteborgs arkipelag i Augusti 2015

Måndag 24 augusti började med byig vind från sydost och regnskurar. Det blev en hel del ringande deltagarna emellan. Några hade startat dagen innan för att hinna fram till möteshamnen Styrsö Tångens fiskehamn. På grund av det dåliga vädret så vände Hans, Gunnar A och Leif hem men vi övriga kom fram till Styrsö och till sist låg det 7 båtar på parad i hamnen till beskådande och viss uppmärksamhet från hamnens besökare. Vi beslöt att ligga kvar på grund av det varierande vädret och sätta upp våra fladdrande bomtält för kvällen. Det visade sig att bomtälten borde fått en del översyn innan de togs i bruk. Lite läckage här och där men när allt var på plats, så hade vi vindlä och vissa torra områden att röra oss på. Sedan bar det av till affären för inköp av grillkol och fläskytterfilé samt förbredda majskolvar. Det blev ett härligt kalas på kvällen med gemensam grillfest med utsikt över ankarliggarna mellan Tistlarna och Vinga. Det blev inte sämre av att vi såg Trubaduren och Vinga lysa i fjärran.

Tisdagen startade även den med skurar och löften om kraftiga sydostvindar, så tre båtar med hemmahamnar i sydost tvingades gå hem och plötsligt var vi bara fyra båtar kvar. Det var vi, som ändå skulle segla norrut. Gunnar Grimby ringde och förhörde sig om han kunde ansluta men vi avrådde honom på grund av det rådande vädret. Han är en entusiast – Gunnar. Det blåste duktigt och vi hade kraftig rullning över Vinga Sand men lade ut en ränndörj. Vi hade bra vind och gjorde 5,6 knop så vi måste minska segel och lägga oss runt 2,5 knop och tänka sig – vi fick fjorton makrillar. Till sist styrde vi in till Källö Knippla för natten. Potatisinköpare och fiskrensare sattes i aktivitet och vi stekte nyfångad makrill på köket i Röde Orm och dukade upp till festmåltid med dill och lingonsylt och småprat fram emot midnatt. Där satt vi fem goda män tills det var dags för kojning Alla gick till nattvila till ljudet av knirkande tampar och ryck i bryggan.

Onsdagen bjöd på friska vindar. Vi mätte upp 11 sekundmeter sydost och regnskurar. Efter frukost med gemensamt kaffe, stack vi hemåt mot torkskåp och klädombyten. Tre upplevelserika dagar var till ända – vi hade önskat att du hade fått vara med.

Det var vi som kom fram till Styrsö: Göran Falke, Mats Jardin, Kent Mattsson, Lars Nordström, Björn Helgesson, Willy Nilsson, Bertil Ahlstrand och vid pennan Steve Dempe med skeppshunden Kalle Steve Dempe

Kategorier
Seglingsträffar

Flottiljseglingen i Kullavik augusti 2015

Seglingen skulle ha genomförts den 8 augusti och 6 st M20:or var anmälda att deltaga. Tyvärr fick vi blåsa av mötet p.g.a. utlovade hårda vindbyar under dagen. Men vi annonserade om att det fanns en reservdag, nämligen den 22 augusti. Nytt utrop skickades och ringdes ut i början av vecka 32 till de tidigare anmälda om att träffas vid hamnkontoret i Kullavik på lördagen kl 10 för bestämmande av seglingsmål. 3 båtar bemannades och stävade ut ur hamnen vid halv elva tiden i konkurrens med regionskvalet för optimistseglare. Det blev motorgång i en vind från sydväst om ca 2 m/s mot Valö fyr och vidare förbi Kungsö till Manneskären. Vädret var perfekt för bad under en klar sol och sedan öppnades medförda matsäckar.

Vi fem deltagare hade en fin sikt ut över Vinga Sand i den lätta vinden men blev stundtals irriterade över snabba stora motorbåtar som drog upp svall mot ön. Pratet fortsatte på ön fram mot halv fyra då vi lättade ankar och seglandes begav oss hemåt. Mats lyckades få upp två fina makrillar innan vinden avtog och skrotade. Segling byttes mot motorgång och vid femtiden var vi i hemmahamnen igen, nöjda och belåtna efter en fin dag på havet.

Dessutom hade vattenlinjen och del av båtbotten blivit tvättade från grönalger och annan beväxning på alla tre båtarna ute vid skäret i det 20-gradiga havsvattnet.

Göran