Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik Säkerhet

Nya linor till mantåg – viktigt för säkerheten

2011 råkade jag ut för en incident: Jag böjde mej över mantåget för att nå aktertampen som hängde på y-bommen. Pang! sa det och helt plötsligt låg jag med huvudet under vattnet – låg som en gungbräda över sargen med fötterna i luften. Fick upp huvudet ur vattnet men kunde inte komma ur mitt jämviktsläge – inte förrän gasten tog tag i mina fötter och drog upp mig. Vi fick båda ett gott skratt men också en tankeställare.

Det var inte tåget som hade gått av utan en av spännskruvarna (vantskruv) som hade gått isär, gängorna var helt utslitna. Så det var bara att köpa nytt hos Hjertmans. Inger i riggverkstaden mätte upp rätt längd utifrån de gamla och jag köpte också fastsättningsändar och spännskruvar. Att få fast tåget i fastsättningsändarna var inte helt enkelt, och jag skulle nog rekommendera andra att be riggverkstaden om hjälp med detta. Sedan är det viktigt att tänka på att den typ av plastlina till mantåg töjer sig , så det behöver sträckas rejält. Jag satte di några schacklar i ena ändan som jag kunde plocka bort allteftersom.