Kategorier
Ideer & teknik Råd till nya (och gamla) ägare av M20-båtar

Att tänka på inför upptagningen – råd från Sjöräddningen

 • Tvätta. Gör du grundjobbet ordentligt under hösten slipper du många timmars slit på våren. Se till att du direkt efter lyftet får bort all beväxning, avlägsna smutsen från gelcoaten och – om du är riktigt ambitiös – bottenmåla och polera upp båten så att den står redo till våren.
 • Städa. Många glömmer bort att städa båten och det gör att du kan få både ohyra och mögel i trädetaljer och textilier. Ta för vana att dammsuga ordentligt och glöm inte bort skåp och garderober. Torka sedan allting med en fuktig trasa och var extra noggrann med till exempel spis och kylskåp, där det kan finnas matrester.
 • Genomföringar. Det kan låta som en självklarhet men många struntar faktiskt i skicket på genomföringarna och det kan leda till både allvarliga olyckor och stora kostnader. Många försäkringsbolag kräver dessutom att man som båtägare byter genomföringarna minst vart tionde år. Ibland måste bytena ske långt tidigare.
 • Batterier. Att stänga av all elektrisk utrustning räcker inte, eftersom det alltid finns »eltjuvar« ombord. För att vara på den säkra sidan kopplar du bort polerna från batterierna. Att förvara batterierna ombord över vintern är inga problem men det förutsätter att du underhållsladdar batterierna ett par gånger. Att köra slut på batterierna kan bli kostsamt.
 • Smörj. Följ användarhandboken och smörj upp det som föreskrivs för en trygg vinterförvaring. Under vintern är det lätt att det blir korrosion och det medför att rörliga delar kan börja kärva och det i sin tur leder till onödigt slitage och driftsproblem.
 • Kylsystemet. Det är av största vikt att du grundligt tömmer och rengör sjövattensystemet. Annars är risken att få frostsprängningar stor och dessutom ökar risken för korrosion. I ett färskvattensystem är det viktigt att kontrollera glykolhalten så att du inte riskerar obehagliga överraskningar till våren.
 • Elektronik. Kontrollera kontakter och gör dessa rena. Då minskar du risken för påverkan. Försök i möjligaste mån att också ta med hem så mycket elektronik från båten som möjligt. Det kan handla om plottrar, datorer och annan känslig elektronisk utrustning. Det ökar livslängden och minskar stöldrisken.
 • Slangar. Ta för vana att kontrollera alla slangar och slangklämmor. Många slangar i fritidsbåtar innehåller mycket plast och med tiden blir dessa styva och sprickbildning uppstår. Alla slangklämmor och infästningar bör också kontrolleras och misstänkta läckage omedelbart åtgärdas.
 • Bränsle. Det vanligaste rådet man brukar få är att »tanka fullt inför vintern«. Tipset gäller fortfarande men det finns saker att vara uppmärksam på. Har du tankat diesel från en vanlig bensinmack ska du ta reda på om den innehåller RME-tillsatser (miljödiesel). Om den gör det är det klokt att tappa tanken på allt bränsle. Annars finns risken för beväxning och den kan sedan täppa igen filter och få motorn att gå sämre.
 • Torrbollar. Förvarar du inte båten inomhus eller inte har tillgång till vintervärme finns olika sätt att hålla båten torr. Det vanligaste är att man lägger in så kallade torrbollar. Dessa minskar risken för mögel och dålig lukt.
 • Konservera. I de flesta användarhandböcker finns utförlig beskrivning hur du ska gå tillväga när du ska lämna båten över vintern. Följ anvisningarna noggrant när du gör i ordning till exempel motorn och toaletten. Töm dessutom allt färskvatten ombord.
 • Dokumentera. Medan du gör i ordning båten är det en god idé att skriva ner allt som behöver köpas och/eller repareras. Under vintern kan du sedan utnyttja olika kampanjer och komplettera med det som behövs till våren. Det blir billigare och dessutom är uppstartskostnaden till våren inte lika stor.