Kategorier
Seglingsträffar

På västkusten hade vi sedan lång tid planerat en augustisegling i Göteborgs arkipelag i Augusti 2015

Måndag 24 augusti började med byig vind från sydost och regnskurar. Det blev en hel del ringande deltagarna emellan. Några hade startat dagen innan för att hinna fram till möteshamnen Styrsö Tångens fiskehamn. På grund av det dåliga vädret så vände Hans, Gunnar A och Leif hem men vi övriga kom fram till Styrsö och till sist låg det 7 båtar på parad i hamnen till beskådande och viss uppmärksamhet från hamnens besökare. Vi beslöt att ligga kvar på grund av det varierande vädret och sätta upp våra fladdrande bomtält för kvällen. Det visade sig att bomtälten borde fått en del översyn innan de togs i bruk. Lite läckage här och där men när allt var på plats, så hade vi vindlä och vissa torra områden att röra oss på. Sedan bar det av till affären för inköp av grillkol och fläskytterfilé samt förbredda majskolvar. Det blev ett härligt kalas på kvällen med gemensam grillfest med utsikt över ankarliggarna mellan Tistlarna och Vinga. Det blev inte sämre av att vi såg Trubaduren och Vinga lysa i fjärran.

Tisdagen startade även den med skurar och löften om kraftiga sydostvindar, så tre båtar med hemmahamnar i sydost tvingades gå hem och plötsligt var vi bara fyra båtar kvar. Det var vi, som ändå skulle segla norrut. Gunnar Grimby ringde och förhörde sig om han kunde ansluta men vi avrådde honom på grund av det rådande vädret. Han är en entusiast – Gunnar. Det blåste duktigt och vi hade kraftig rullning över Vinga Sand men lade ut en ränndörj. Vi hade bra vind och gjorde 5,6 knop så vi måste minska segel och lägga oss runt 2,5 knop och tänka sig – vi fick fjorton makrillar. Till sist styrde vi in till Källö Knippla för natten. Potatisinköpare och fiskrensare sattes i aktivitet och vi stekte nyfångad makrill på köket i Röde Orm och dukade upp till festmåltid med dill och lingonsylt och småprat fram emot midnatt. Där satt vi fem goda män tills det var dags för kojning Alla gick till nattvila till ljudet av knirkande tampar och ryck i bryggan.

Onsdagen bjöd på friska vindar. Vi mätte upp 11 sekundmeter sydost och regnskurar. Efter frukost med gemensamt kaffe, stack vi hemåt mot torkskåp och klädombyten. Tre upplevelserika dagar var till ända – vi hade önskat att du hade fått vara med.

Det var vi som kom fram till Styrsö: Göran Falke, Mats Jardin, Kent Mattsson, Lars Nordström, Björn Helgesson, Willy Nilsson, Bertil Ahlstrand och vid pennan Steve Dempe med skeppshunden Kalle Steve Dempe