Kategorier
Ideer & teknik Motorbyten Motorer

Steves motorbyte till RRun Marine disel

 

Kan en kines vara något för oss?

Det finns ju ganska många dieselmotorer som passar Marieholm 20 båtarna. Det enda man vet säkert är, att våra originalmotorer inte lever ett evigt liv och att en dag tar tålamodet slut – kanske i samma stund, som reservdelslagret är uttömt. Så var det med min MD1A från 1972

På båtmässan i Göteborg 2012 presenterades en kinatillverkad diesel av märket Rrun diesel.

Den var blå och kostade 33 900 kronor vilket är ca 16 000 kronor billigare än lågt prissatta konkurrenter som Nanni, Vetus, m fl. Det är en tvåcylindrig motor med elstart, fabriksmonterad sötvattenskylning monterad på motorn, 12 V generator på 600 W, instrumentpanel med varvräknare/timräknare, varningslampor samt nyckelstart. Motorn ger 10 hkr vid 3 000 varv/min. Man startar och stänger av motorn med nyckel – precis som på en bil. Insprutningen sker direkt i cylindern. Bränslseförbrukningen är 2 liter i timman vid full fart (5,5 knop)

Jag köpte den av Ubitrade Marin, Högåsa västra 6A, 423 63 Torslanda, och gjorde upp med Björn Olsson om ett pris inklusive montering, nya reglage, ny propeller anpassning av propelleraxel mm. Vi hamnade runt 55 000 kronor för hela paketet inklusive garantier etc. Generalagenten är Polar produkter i Österbacken, 835 93 Alsen, som länge handlat med Rrun motorer till arbetsredskap typ grävare etc. Rrun marine diesel engine är en sådan motor modiefierad för marint bruk. Björn Olsson har varit aktiv i detta och han är nöjd med resultatet. Motorn heter Rrun TD210 Diesel

Så här gick motorbytet till:

Björn mätte upp motorutrymmet och konstaterade att motorn fick plats i min MS 20 ”Röde Orm”. Motorn har måtten 654x450x556 mm. Den gamla MD1A-motorn monterades ur och fann en ny ägare. Motorbädden justerades lite i höjd och i sidled med hjälp av praktiska vinkeljärn. Nya motorkuddar gjorde att motorn landade mjukt och den gamla propelleraxeln visade sig duga utmärkt sedan 15 mm kapats. Ny propeller monterades då denna motor har ett backslag som roterar åt andra hållet jämfört med originalmotorn. Den gamla tanken fungerade och det var bara att koppla på bränslet.

Nu har motorn varit igång 80 timmar under sommaren 2012. Allt har fungerat perfekt. Den tvåcylindriga motorn går stadigt och skakningarna i skrovet finns inte mer. Akterspegeln är helt ren – inte en sotfläck. Det har inte varit någon som helst diskussion då smärre inkörningsproblem uppstått. Instrumentpanelen fick lite för mycket vatten på sig eftersom båten ligger med aktern mot vind- och regnriktningen – det blev kondens bakom glaset – panelen byttes helt utan diskussion.

Rrun marine och mer att veta:

Rrun marine diesel har en hemsida där allt står om återförsäljare mm. Motorn väger 102 kg. Maxvinkel vid montering 20 grader. Slagvolym 0,553 liter. Kompression 22:1. Elsystem 12V-600W generator. Mekaniskt backslag. Indirekt kylning med, på motorn monterad, värmeväxlare. Inga offeranoder. Motorn är blå (Internationals färg).

Rrun marine disel

 

Steve Dempe