Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik Säkerhet

Byt ut de gamla självlänsarna

Byt slangar till självlänsen snarast! Den slang man skall byta till heter Helistel och är en genomskinlig slang armerad med en stålspiral. (se bild nedan) Dimensionen är 25mm invändigt och 35mm utvändigt. Längd ca 30cm per läns på MS-20. AC och S kan behöva längre slangar.Varför inte passa på att smörja upp avstängningskranarna när Du ändå är igång.

Några medlemmar har diskuterat möjligheten att fjärrmanövrera avstängningsventilerna till självlänsarna. Vare sig man byter till kulventiler eller behåller original skjutventiler kan ung samma idéer användas. Man kan tänka sig att ta loss vredet på skjutventilen, med hjälp av en passande gummislang och några slangklämmor förlänga axeln med en rostfri stång vars ände kan utföras så man där kan återmontera vredet. En kulventil skulle kunna utrustas med handtag som sticker ut åt båda håll. Detta förses med ett starkt snöre i ändarna och öppning och stängning kan utföras genom att ventildra i rätt ände av snöret. Det är ett känt faktum bland rörmontörer att kulventiler behöver ”gymnastiseras” för att fungera när de verkligen behöver fungera. På IF, som har liknande arrangemang som våra båtar, är ventilerna fjärrmanövrerade som standard. En mässingstång är kopplad till ventilen med hjälp av ett rör. Röret är fäst i ventilen och stången genom metoden ”hål och pinne”. Vredet är fastsatt i stången på samma sätt som det satt i ventilen.