Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik Skrov

Renovering av däcksluckan

Janne Fredriksson berättar här hur han tänkte och gjorde när han byte luckan på fördäcket på Marieholm sin S-20

Jag  har en S-20 Det som jag har upplevt som ett problem är inomhusklimat i ruffen. Ventilen är för liten, luckan i fören för stor
och går inte att ha öppen under seglingsfärd eller om man övernattar i båten och det är väldigt mörkt i förpiken . DSC_0278-2

Min första tanke var att göra en helt ny lucka med skyligt i. Luckan var sliten och kantstött efter alla grejer som har legat för att få till
en vetilationsspringa. Till slut hittade jag mindre öppningsbar däckslucka med rökfärgat glas, Bomar 35X 20cm, som skulle passa att
montera på den befintliga luckan. Befintlig lucka är svagt välvd så längdmåttet får inte bli för långt för monteringens skull.

Jag valde att renovera luckan, slipade ner ytan lagade alla skadade kanter med glasfiberspackel, sågade upp hålför den nya luckan och målade
om med 2-komponent topcoat som jag beställde från BHP via Watskibutik (går även att få som spackel genom att tillföra talk) Färgen beställde jag utifrån koden som finns för båten, i mitt fall Jotun 335, den är helt lik den befintliga färg som min 35-åriga båt har. Insidan med
toplack. Luckan är sandwich konstruerad troligen för att begränsa vikten.Innan jag monterade den nya luckan kletade jag på med sikaflex i
sågytan under ramen och skruvhål. Luckan monterades med genomgående skruv och mutter.

DSC_0300-1 Den nya luckan hindrar inte fockfall då den är helt slät utan utskjutande delar. Fördelen är också att den kan lämnas lite öppen under gång eller om man övernattar i förpiken och att den kan lämnas öppen utan att någon kan ta sig in i båten.Vikten på den renoverade luckan är ca 2 kg mer och fungerar väl även i helt i öppet läge vid stuvning eller passage.