Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik

Att Byta till Badstege But 75

Att byta badstege eller kanske man skall säga räddningsstege? – För det är viktigt att kunna ta sig upp i båten om man själv eller någon i besättningen har ramlat i. De flesta av våra båtar har en stege, men många är små och man blir inte precis smidigare med åren.

Man kan specialbeställa en stege men det finns en på marknaden som heter BUTT 75 och den monterade jag förra våren:

På den tidigare modellen gick det att flytta stödbenen. Claes t.ex. flyttade ena stödbenet annars hade skruvarna gått in vid ”bordläggningen”. Men på nya BUTT stegen är stödet fastsvetsat. Så här löste jag det::
Jag flyttade stegen närmare rodret, samtidigt höjde jag upp den med hjälp av två klossar. Klossarna är gjorda av flera lager marinplywood som limmats ihop och fasats av. Det är viktigt att man testar så att rodret går fritt.
Jag är nöjd resultatet, men skulle jag göra om det så skulle jag ha höjt upp den lite till; för den sätter sig lite på häcken när man går för motor och då går stegen ner i vattnet och bromsar.
Tänk på att Du skall kunna fälla ner stegen om man själv ligger i vattnet. Jag har löst det med att bara ha det ena plastlåset på och  så har jag en tunn tamp från ett av de fasta stegen som hänger i en båge upp till de översta uppfällda steget, så att nederdelen av bågen hänger i ca 2 dm över vattenytan . Flera exempel på stegar finns längre ner på denna sidan: https://marieholm20.com/?p=1161