Kategorier
Seglingsträffar

Strövtåg i Bohuslän – juni 2014

Årets Eskadersegling var lika trevlig som alltid. Att mötas och ha gemensamt intresse av havet, segling, motorer och Marieholmare är inte fy skam. Ett utförligt reportage finns skrivet av vår kassör Janne är publicerat i Marieholm 20:an. Här kommer det reportaget med flera bilder flera bilder… …. . Fantastiskt att man nådde Väderöarna.

Juli 8e 2010 001-2

Med sjösättning på lördagen för att på söndagen avgå mot Mollösund, önskade jag att allt skulle fungera. Hela vintern hade jag ägnat åt att renovera och montera en inombordsmotor i min S-20 (återkommer mer om detta i ett senare reportage) .Vid sjösättningen sprutade det vattenur propellerhylsröret, slangklämman runt ”black jacken” tätade inte helt. Som tur hade lastbilen som sjösatte båten inte hunnit åka iväg utan med ett mindre lyft kunde jag med eltejp tejpa et t trettiotal varv runt gummihylsan för att få slangklämman att täta.

Söndag: Mötte upp Gunnar Agfors vid Tjörnbron en timmas motorgångfrån Djupvik på Tjörn. Gunnar och jag gick vidare under  skåpesundsbron och ut genom Stigfjorden,  motorn spann som en katt och efter tre  timmar var vi framme i Mollösund efter ca 20 sjömil. Väl i hamn där redan Stig, Kent och Gunnar anlänt fick min propellerhylsa en ny andra slangklämma och efter att de flesta senare anlänt söderifrån, de som hade längst gångtid var Mats och Göran som hade 40 sjömil att gå från Kullavik, anrättades det middag i båtarna. Kvällen ägnades åt Willys utombordare som inte fungerade på drivningen. Troligen hade växellådan skurit. Willy mönstrade på hos Stig. Willys båt fick ligga i Mollösund hans hustru fick hämta motorn för reparation för att senare möta upp med reparerad motor till hemfärden.

Måndag: Skepparsamling och genomgång av veckans rutter och förväntade väder, vi hade ju som mål att komma ut till Väderöarna efter detta
fick vi en trevlig och informativ historieföreläsning om Bohusläns olika befolkningshistoriska perioder av Steves gast Kent. Vi samlades senare kl. 10:30 på redden utanför Mollösund för gemensam avgång mot Hunnebostrand. Med god segelvind och med lunchhamn på Bohus
Malmön vid tvåtiden var vi framme vid Hunnebostrand via Sotenkanalen 18:30 en total seglats på 30 sjömil. Vid bryggan mötte Inge och Ingela från Fjällbacka upp i sin S-20. Efter gemensamma middagar i båtarna blev kvällen ett eskadermästerskap i att flyga med pappersflygplan, vinnare blev Mats.

Tisdag: efter skepparträff blev det tid för bunkring av diesel och inköp av sill inför onsdagens kommande sillkväll. Vi avseglade från
Hunnebostrand kl. 11:00 mot Väderöarna för natthamn på Storön. Efter en god seglats både för segel och motor anlände vi till Storön
vid 16-tiden en tur på ca 15 sjömil. Flera hade passat på att dörja makrill under gång. Efter middagen där Steve bjöd på nyfångad stekt makrill som förrätt till alla besättningarfick vi på kvällen en otrolig fin guidad tur av lotsutkiken samt historia, livsöden och skrönor om den tidigare befolkningen på Väderöarna av Andreas Fransén från föreningen Väderöarnas lotsutkik.

Onsdag: Dagen började med gråväder och dålig vind. Efter skepparmöte kl. 10.00 beslutades det om att avvakta dagens stora händelse, Västkust Mästerskapet för Marieholm 20. Till slut bättrade sig vädret och start för tävlingen bestämdes till kl.12.00 Efter tävlingen seglade  Gunnar Grimbyoch jag tillsammans hemåt då ingen av oss hade möjlighet att delta längre än till och med torsdag. Efter en av de snabbaste seglatserna jag har gjort med min S-20, det blåste hård vind och med fulla segel och med fart över 6 kn vid slör mellanlandade vi i Smögen för övernattning.

torsdagen gick vi vidare mot Mollösund där vi stannade för middag därefter skildes våra vägar åt då Gunnar gick mot Kovikshamn och
jag mot Djupvik.

( B j ö r n skriver om kappseglingen se /länk/Juli 8e 2010 001-2

Här fortsätter reportaget med delar av Göran Falkes loggbok:

Efter kappsegling hissades Eskaderns flagga under nationsflaggan till allas trevnad inför den stundade sillkvällen. 18 deltagare åt och njöt av sill med tillbehör under fri himmel ute på Storön. Torsdag: Avfärd 10:40 från Storön mot Hamburgsund vinden har ökat och med god vind  styr vi mot Fjällbacka, några tar vägen förbi Gluppöbassängen forsätter sedan mot Hamburgsund som blir vår natthamn.
Fredag: avfärd 10.40 mot Kungshamn vinden har friskat i betydlig det blåser upp till 15m/s i byarna vi tar oss in i Kungshamn där Mats stannar för att möta upp sin fru för att senare segla norröver med Strömstad som mål. Vi övriga fortsätter till Bohus Malmön somvi når sent på eftermiddagen efter en pizzakväll återstår bastubad i öns föreningsägda badhus.
Lördag: avfärd mot Mossholmen via Mollösund god vind. Väl i hamn på Mollösund möter Willys fru upp med reparerad utombordsmotor.  Vi går söderöver några av oss den inre leden passerar genom Jungfruhålet för att angöra Mossholmen över natten.
Söndag: vi seglar alla åt olika håll beroende på hemmahamn. Jag går förbi Marstrand några kan inte hålla sig borta från Bergs konditori. Min (Görans) topplockspackning går sönder så det blir till att segla hem i två knop till Kullavik som jag når fram på kvällen.
Årets Eskadersegling är över, lika trevlig som alltid. Att mötas och ha gemensamt intresse av havet, segling, motorer och Marieholmare är inte fy skam.

Janne Fredriksson
med stöd av Göran Falkes loggbok.