Kategorier
Ideer & teknik Motorbyten

Information om Motorbyte

 

– av medlem #22 

 Motorbyte
De originalmonterade dieslarna är nu mellan 28-38 år och allt fler ägare inser att slutet är nära. Att ha en handlingsplan inför ett eventuellt motorbyte kan vara bra. Står man inför en helrasad dieselmotor har man inte många alternativ. Vad du som ägare gör är upp till dej men vi ska försöka peka på några alternativ.

1. Leta upp en likadan begagnad motor som din gamla och byt till den.
2. Byt till en begagnad motor av annan typ, fabrikat.
3. Byt till en helt ny motor.
4. Häng på en aktersnurra.
Vilket alternativ du än väljer blir det dyrare, krångligare och mer tidsödande än du räknat med.

Inget av dessa alternativ är problemfria. Alt 1 är det enklaste. Att själv montera ur motorn är ingen omöjlighet. I stora drag går det till så här: Alla domkraftanslutningar, mekaniska och elektriska, lossas från motorn, skottet vid svänghjulet monteras bort. Med hjälp av en domkraft lyfts motorn från bädden. Sedan dras den in i ruffen på plankor av passande dimension. Dax att ringa mannen med kranbilen som lyfter upp motorn en liten bit, du vrider motorn ett halvt varv så svänghjulet pekar akterut. Sedan lyfts motorn upp och ut ur ruffen.

Har man nu en likadan motor att montera in så gör man som ovan men tvärtom.

Skulle man t ex montera en ny modern motor där det tidigare suttit en MD1A åker man på modifiering av motorbädd. En ny bädd kan gjutas av glasfiberarmerad plast i en drygt meterlång form av tillbockad stålplåt. Låt närmsta plåtslagare hjälpa till. Vaxa några gånger med silikonfritt hårdvax. ”Kanalen” är dubbelt så lång som bädden, du gjuter alltså en enda lång U-profil som efter härdning delas på mitten till höger och vänster motorbädd. Gelkote används inte nu. Du har förstås redan sågat bort gamla bädden och lånat eller tillverkat en jigg som har måtten av nya motorn. Montera nya motorbädden i jiggen och passa till bädden mot skrovet. Plasta fast, gärna med epoxi. Måla med topcote eller polyuretanfärg. Montera nya motorn.

Vid plastning med konventionell polyester och glasfiber är det bra att lägga lagren med plast och fiber ”vått-i-vått”. Om man låter ett laminat härda innan nästa lager måste man rugga upp det tidigare lagret före plastning. Ju massivare man gör en ny motorbädd desto mindre kommer motorn att höras därför att stomljuden minskar.

Motorfabrikat som kan komma i fråga när det gäller byte till ny motor.
BetaSoléNanniLombardiniVetusVolvo PentaYanmarRrunOzeco Drive /fixa länkar/  Klicka på motornamnet för att komma till sidor som avhandlar resp motor. Ritningarna visar hur resp motor kan passa på en motorbädd som tidigare bar en Volvo Penta MD1B med MS-backslag.
OBS På en motorbädd avsedd för MD1A kan man INTE utan vidare montera någon av de här uppräkade motorerna. En bädd för MD1A är betydligt smalare än vad som krävs. Vill man byta till nytt MÅSTE bädden modifieras och jag rekommenderar inga modifieringar av befintliga bädden. Såga bort den gamla och bygg en ny.

Samtliga av de uppräknade motorerna har ett avgasutsläpp som ligger 5-10 cm lägre än på en MD1B. Därför MÅSTE man montera en sk vakuumventil så högt upp i motorrummet som möjligt. Moderna indirekt kylda marindieslar har sjövattenpumpar med mycket högre kapacitet än på t ex MD1A. Detta och motorernas högre driftsvarvtal ger ett betydligt större flöde av avgaser och kylvatten i avgasslangen. Det är alltså viktigare att avgas- och kylsystem utförs på ett korrekt sätt med en modern motor.

Samtliga av de uppräknade motorerna kyls indirekt via värmeväxlare. Alla motorer i denna storleksklass är industridieslar som av tillverkaren eller någon annan konverteras till marinmotorer. I de flesta fall kan man beställa motorerna med olika utväxlingar i backslaget. En lågt växlad motor kan kräva en större propeller än du kan få plats med. Utväxlingar runt 2,6:1 är dokumenterat bra. Denna utväxling ger ett axelvarvtal som är 10% lägre än med originalmotorn.

En länk till ett tvåsidigt pdf-dokument med medlem #60:s tankar och råd om motorbyte.   buy_motor

En länk till ett flersidigt pdf-dokument som visar hur en Lombardini LDW 502   md1a-lombardini
passar i ett motorrum med MD1A som mall. Enastående ritning från medlem #25.