Kategorier
Ideer & teknik Navigation

Om att navigera med hjälp av GPS

Av Claes A, medlem # 22

En GPS-navigator kan vara till stor hjälp när det gäller att hitta rätt i skärgården. Först lite om vad en navigator klarar av och förklaringar till vissa begrepp. GPS = Globalt Positionerings System.

WAYPOINT-En plats på jordklotet vars longitud och latitud du programmerat in eller specifierat med att trycka in ett par knappar på navigatorn när du var där.

RUTT-Ett antal waypoints som i rätt ordning leder dej till ett mål. Kan tas i omvänd ordning också.

BEN-Sträckan mellan två waypoints i en rutt.

OMRÅDESWAYPOINT-Som en vanlig waypoint men den indikerar t ex ett grund eller en annan oönskad plats att akta sej för.

RETURRUTT-Snabbfunktion som tar dej hem i samma spår som du åkte ut.

MOB-”Man Över Bord” Tryck in MOB-knappen så sparas positionen i navigatorn.

MOTORVÄG-Ett utseende på navigatorns display som påminner om det man ser när man kör bil på en motorväg. Bra för att hålla rätt kurs på sjön.

KOMPASS-Ett utseende på navigatorns display som liknar en kompass. Bra när man använder navigatorn på landbacken i t ex bilen.

NMEA-Standardiserat gränssnitt för överföring av data från t ex GPS till Autopilot.

dGPS-Diffrentierad GPS, Med hjälp av fasta radiofyrar minskas felmarginalen till ett par meter. Kostar extra och behövs kanappast.

Plotter/Kartplotter-En GPS-mottagare med inbyggt elektroniskt sjökort. I regel är sjökortet av typen vektoriserat. Detta innebär att man kan ställa in vilka uppgifter man vill visa eller dölja på kortet. Dessutom blir kortet inte suddigt vid inzoomning.

Kartdatum-Ex vis: På sjökort WGS-84, på landkartor RT-90.

Navigatorn visar din fart, kurs, medelfart, maxfart, total gångtid, totala distans, rätt tid, vad klockan är när du når målet, om hur lång tid du når målet mm.

En GPS-navigator bör ses som ett hjälpmedel att hitta rätt. Man kan inte lita blint på den utan bör hela tiden följa med på sjökortet och i verkligheten, felmarginalen kan ibland spela en spratt. Och ibland kan man rysa när man ser hur exakt systemet trots allt oftast är.

Om man ska investera i en GPS-navigator bör man först bestämma om man önskar ha en fast monterad eller en bärbar apparat. De som är avsedda för fast montage har oftast en större och mer lättavläst display, är också förberedda för eller avsedda att användas med en extern antenn.

De handhållna apparaterna har fördelen att kunna användas vid allehanda utflykter med bil, MC, kanot, vid bärplockning mm. En hel del batterier går det åt men i båt eller bil kan man som regel koppla navigatorn till 12V-systemet, annars kan man använda sej av laddningsbara batterier som snart betalar sig. En batteriuppsättning med 2-4 R6 alkaliska batterier håller mellan 12-36 timmar beroende på navigatorns fabrikat och modell. En del handhållna apparater kan inte anslutas till extern antenn- eller strömförsörjning.

Flera som monterat sina kartplottrar på rufftaket är missnöjda då navigatorn kommer för långt bort för att säkert kunna176c läsas av. Någon som har sin handhållna plotter i ett band om halsen är nöjd med den lösningen. Själv har jag min Garmin 176C i en flyttbar hållare placerad på den sittbänk där den för tillfället passar bäst.

Länkar med anknytning till GPS:

Garmin / Clover GPS / Heavens Above / GPS Nuts / Solsidan