Kategorier
Elsystem Ideer & teknik

LED – Ny generation lampor för fritidsbåten

LED – Light Emitting Diode

Lysdioden, LED, har gjort sitt intåg på marknaden. Utmärkt där man har begränsad tillgång på ström. Lampor som i flera fall passar rakt av i befintliga 12V armaturer finns hos bl a: Biltema, Diodhuset, Kjell & Co.

Om du exv har en 15W glödlampa som belysning i rufftaket så drar den 1,25A. Ersätter du den med LED så hamnar du på en strömförbrukning om ca 0,1A. Ett i det närmaste försumbart värde.

På sin hemsida beskriver medlem #61 hur han kompletterade ruffbelysningen med LED. Även lanternorna byttes till LED-typ.

Andra fördelar med LED är minst dubbel livslängd, extremt stöt-tålig, obetydlig värmeutveckling.

För den som vill bygga själv kan själva komponenten LED köpas från bl a: Clas O samt Kjell & Co. En utmärkt engelsk hemsida där man kan få hjälp med att räkna ut förkopplingsmotståndet till egna konstruktioner är: LED center.

LED-lanternor är ännu relativt kostsamma. Om du oftast går för motor nattetid har du föga nytta av LED-lanternans låga strömförbrukning då generatorn ändå laddar. De konventionella lanternor som brukar förekomma på våra båtar är försedda med glödlampor av spol-typ. Det GÅR att byta dessa till glödlampor med lysdioder men de blir för svaga och ger lanternan fel lysvinklar. Rekommenderas ej.