Kategorier
Inombordare Motorer

Reparationer & Renovering

Reparationer och renovering av gammeldieslar

Renovering
Misstänker man att ens motor är i behov av renovering är det nog läge att ta tag i det snarast. Det är billigare och enklare att renovera än att byta motor. Vill man spara pengar kan man montera ur motorn själv. Se till att motorns kylkanaler blir ordentligt rengjorda från rost.

Lyft ut motorn
I stora drag går det till så här: Alla anslutningar, mekaniska och elektriska, lossas från motorn. Alla löstagbara paneler och skottet vid svänghjulet monteras bort, motorn dras in i ruffen på plankor av passande dimension. Dax att ringa mannen med kranbilen som lyfter upp motorn en bit, du vrider motorn ett halvt varv så svänghjulet pekar akterut. Sedan lyfts motorn upp och ut ur ruffen.

Problem med oljetryck
Några medlemmar har hört av sig med oljetrycksproblem. Någon har oljetryck vid start men när motorn blivit varm försvinner oljetrycket då och då. En annan får inget oljetryck alls. Kontrollerat med manometer av mekaniker så det är inget fel på givaren.
Ett råd kan vara att demontera och rengöra oljesilen. Demontera oljepumpen och kontrollera packningar, spel, kägla och fjädrar. På VP:s tidiga smådieslar sitter oljepumpen en bit upp och inte nere i oljetråget som på många bilmotorer. Pumpen behöver vara i rel god kondition för att kunna suga upp oljan.
Om du inte använder original oljefilter så använd ett känt fabrikat som t.ex Tyska MANN. Filtret ska vara försett med två ventiler; en som hindrar oljan att rinna tillbaka ned i oljetråget och en ventil som låter oljan gå ut i oljekanalerna även om filtret är helt igensatt. Prova en tjockare olja. En singelgradig olja, t.ex SAE 30 är betydligt tjockare än t.ex 10W-30.
Det är inte ovanligt att själva oljepumpen är utsliten. Nya pumpar lär inte finnas och begagnade är som regel utslitna de också. Kanske kan pumpen repareras av en mekanisk verkstad.