Kategorier
Inombordare Motorer

Färskvattenkylning av befintlig sjövattenkyld motor

Färskvattenkylning

Om du nu har bestämt dig för att behålla din båt ett tag och inte har lust att byta din gamla motor om bara ett par år så avlägger du ett besök på Drevia /fixa länk/ i Lysekil eller Hjertmans/fixa länk/i Sisjön. Dom säljer MARTEC färskvattenkylning till din inombordare. Kolla deras hemsidor, båda har ibland kampanjer, och/eller beställ Hjertmans katalog och planera i lugn och ro.

Vad du behöver inhandla och vad det kan kosta:sil
Själva Färskvattenkylningens paket ca 6.000.-. Rost-sil (bild) som skyddar c-pumpen ca 400.-. Övrig förbrukningsmateriel ca 700:-.

 

Ett sjövattenfilter (bild nedan) är önskvärt. ca 280.-.
Betänk att med dessa 7.400 kr räntar du en ny motor för ca 75.000 kr i mer än 2 år.

Till MD1A & B finns ej modellanpassade satser längre men den till MD5-6-7 torde passa efter viss modifiering. Termostaten som medföljer passar MD1B, 6 & 7.

Montera endast färskvattenkylning om motorn varit isärtagen och kylkanalerna rengjorts noga.

 

Enklare och därmed billigare färskvattenkylning

En MS-20 med MD1B i Smögen har färskvattenkylts med en slinga bestående av två 120 cm:s längder med 15 mm:s kopparrör längs med och nära kölen. Ett expansionskärl satt monterat högt upp i ett stuvfack på styrbordssidan. Ägaren hävdade att inga problem med överhettning förelåg trots byte till termostat med högre gradtal. Kostnad för detta sätt att förlänga livet på motorn kan uppskattas till följande:
Rör och rörkopplingar ca 300.-. Cirkulationspump ca 900.-. Rost-sil (bild) som skyddar c-pumpen ca 325.-. Slang ca 50.-. Expansionskärl ca 150.-
Betydligt billigare än med färdiga proffsgrejer alltså. Man slipper ju den utrymmeskrävande värmeväxlaren ombord också. En riktig seglare tycker naturligtvis att det är en dödssynd med en slinga med rör på undervattenskroppen som kan bromsa farten. Men detta är ju upp till var och en. Kom i håg att montera zink-anoder på kopparrören.

 Principschema färskvattenkylning med värmeväxlare:         kylschema2

Principschema färskvattenkylning med slinga :                      slinga