Kategorier
Träffreportage

Tekniska mötet 2022

Årets Tekniska Möte ägde rum hos Hjertmans i Sisjön


Det är tredje gången som Hjertmans personal välvilligt och proffsigt ställer upp på kvällstid för oss i Eskadern. Först bjöds vi på kaffe, smörgås, dricka, kaka och godis samt lite mingel i butiken. Dagen till ära erbjöd Hjertmans 20% rabatt på det mesta av butikens sortiment.

Snart var det dags för dagens tema: hur jag fräschar upp gelcoten på min nästan 50 år gamla båt! Johan gick så igenom olika preparat och demonstrerade lite teknik på en lackerad plåthylla. Kanske inte helt likt våra oxiderade båtar men vad spelar det för roll? Det är ju tekniken som räknas! Innan man börjar ska man lägga på maskeringstejp på relingslist och bottenfärg så man inte sölar ned poler-svampen med bottenfärg eller relingslisten med vax. Viktigt är att innan man går på med maskin och preparat så ska det vara rent och torrt. Det där med torrt är inte så noga om man använder maskin och maskin rekommenderas! I princip duger vilken oscillerande slipmaskin med rund skiva som helst bara den har justerbart varvtal. Först lägger man på rubbing. Vilken sorts rubbing är inte så noga men Hjertmans säljer bl.a.Turtles produkter. Johan spejade gärna lite vatten på ytan han arbetade med, detta gjorde rubbingen lite mer lättflytande samt kylde plasten. Skulle ytan vara riktigt nergången har Hjertmans även Abralons produkter. Abralon har vattenslip-rondeller för maskinen med korn upp till 4000. Efter eventuell Abralon och rubbing är det dags att polea bort rester av rubbing. Med en torr svamprondell på maskinen och en gammal frottéhandduk poleras eventuella rester av rubbing bort. Sedan är det dags för polish. Man kan lägga på polishen på svampen direkt och smeta ut innan man går på med maskinen. Efter polish är det dags att köra med frottéhandduken igen. Bäst att ha några stycken med sig. Påläggning av vax går till på samma sätt som polishen och när vaxet torkat polerar man upp glansen med den gamla frottéhandduken. När nu båten blivit fin och ser ut som ny är det viktigt att inte tvätta den med alltför starka medel utan skölj bara med vatten och använd en mjuk borste, det brukar räcka. Efter Johans informativa demonstration haglade det frågor och alla blev nog nöjda. Johans demonstration filmades och kan ses på Eskaderns Facebook-sida.

Sedan var det köpfest till rabatterade priser! Strax var det var dags att tacka butikens trevliga och tillmötesgående personal innan resan hem.