Kategorier
Seglingsträffar

Augustisegling 2022

I Taubes kölvatten med besök på Vinga

Med samling på Framnäs, segelsällskapet Fram:s härliga ställe på Bohus Björkö och med start av augustiseglingen söndagen den 14 augusti möttes vi i sju båtar på kvällskvisten vid gästbryggan på Framnäs. Med ett härligt dopp blev de flesta svalkade efter dagens generösa väder med nästan 28 grader under eftermiddagen.

Vår eminenta klubbmästare Ulf lyckades ragga upp transport för att ta sig med bil över till Torslanda för inköpa färska havskräftor för kvällen.
Under föredrag av en av veteranerna på Framnäs åldersmannen Percy, avnjöts kräftorna på en härlig altan invid stranden och under stjärnklar natthimmel. Percy gav oss del av segelsällskapet Fram:s historia som med sina 126 år framför allt var Göteborgs arbetarklass segelsällskap. Vi fick till oss historier om umgänge, gemensamt båtbyggeri, lotsbåtar och fina renoveringar av båtar av föreningens medlemmar genom tiderna. Något som går att läsa om på föreningens hemsida: ssfram.com.

Efter avstämning med Vingas vänner för en guidad tur kl.13 bestämde vi vid måndagmorgonens skepparmöte gå till Fotö gästhamn för att därifrån med två båtar gå mot Vinga. På Fotö mötte Gunnar Grimby upp med bil för att följa med ut till Vinga. Vi valde att med Mats och Lennarts betydligt större båtar Winga 87 respektive 78 tillsammans ta oss till Vinga. Under några timmar och med flera guider lotsades vi runt på ön med besök i museum, fyrtorn och båk. Vi fick till oss Vingas historia samt mycket om Evert Taube. Ett besök som var väl värt. Vid avgång från Vinga tornade ett jätteåskväder upp sig inåt land. Tanken som vi hade var att gå vidare mot Brännö och ta natthamn på Styrsö.

Väl i hamn på Fotö bestämde vi oss att stanna kvar då ovädret var i annalkande. Vi hann med ett gemensamt eftermiddagsdopp med efterföljande korvgrillning innan regn och åska förpassade oss in i båtarna.
Vid tisdagsmorgonens skepparmöte bestämde vi att gemensamt att segla upp till Källö-Knippla för en gemensam pizzalunch innan vi avslutade eskadern. På eftermiddagen bröt vi upp för att ta oss till respektive hemmahamn. Bengtoc h Björn gick för motor söderöver mot Kullavik. Björn och Hans seglade österut mot Tumlehed, själv fick jag en härlig seglats utsidan Marstrand till Skärhamn i den sydliga vinden.
Kvar för natten på Källö blev Mats och Eva, Lennart och Ulf. Den gemensamma pizzanlunchen på Källö-Knippla blev tyvärr nog den sista för oss där och för pizzerian, men det är en annan historia (läs Ulfs artikel i M20 n 89).
Janne