Kategorier
Seglingsträffar

Augustisegling i Göteborgs Norra och Södra Skärgård 2017

Södra Skärgården

Det var tänkt att alla båtar skulle träffas i fiskehamnen på Styrsö Tången, men vädergudarna ville annorlunda. Men skam den som ger sig; när vädret lugnade ner sig blev det två eskadrar istället. Göran Falke tog hand om båtarna söderifrån och Björn Helgesson båtarna norrifrån.

Göran ändrade möteshamnen till Vrångö och dit kom på måndagen sex båtar . Det blev segling mot Valö med makrillfiske, kryssning i södra skärgården utefter vackra klippor med natthem på Styrsö Sandvik. Här blev det trevliga samtal och grillfest på kvällen. Tisdagen ägnades åt Brännö brygga och Lasse Dahlquist-nostalgi samt en tur i nya fritidsbåtsrännan utefter Galtö och Rivö sedan via Asperö till lurig navigering i Korsholmsrännan. Seglingen avslutades med att tre båtar fortsatte till Donsö.

Norra Skärgården

Björn ändrade också lite. Från norr kom fyra båtar på morgonen måndag 21 augusti till Björköfjorden och senare på dagen dök Gunnar Grimby upp i sin blå Sea Horse. Vi blev fem båtar till sist. Det startade bra och på Grötö, där Janne Fredriksson, vår ordförande, fick en blå MS 20 som donation och kanske även ett övningsobjekt för elever på Billströmska Folkhögskolan. Generöst! Sedan bar det av på kryss i Kalvsund upp till Rörö för natthamn. Som alltid, när vi angör hamnar, samlas bryggpubliken och betittar båtarna, uttrycker sin beundran för såväl båtar som besättningar, ställer frågor om Eskadern osv. Vi svarar gärna men känner ingen avund efter deras stora plastbaljor med ugn, dusch, kylskåp mm. Jo lite kanske, när vi skall koja inför natten. Men det blev en ny dag med lika strålande väder och vi kryssade norrut för lägga oss i Pater Nosters hamn. Den är inte stor! Våra fem båtar och en annan gästbåt fyllde hamnen. Här blev det kaffe och mackor fram till avskedets stund Två båtar, Röde Orm och Sea Horse, måste vara hemma tisdag kväll och seglade i god fart slörande i den nordliga vinden mot sydliga trakter. De tre kvarvarande båtarna gick till Marstrand och Lasse Majas krog för natten.

Blev du avundsjuk? Kolla in programmet 2018, då kommer det nya tillfällen. Du är mer än välkommen nästa år.