Kategorier
Ideer & teknik La Digue - loggen Skrov

Byte av Fenderlist

Nå som jeg trodde båten var klar for sjøsetting, har plutselig fenderlisten røket. Heldigvis var det i enden der den er festet, slik at det går an å reparere.

Fenderlisten er stukket stramt på båten og festet i endene med skruer. Når listen ryker, må man som regel sette på helt ny list. Siden min røk helt i enden, prøver jeg meg på en reparasjon. Jeg kapper listen rett i enden, strammer den opp og fester den på nytt. Det at den gikk i stykker er et tegn på at plasten er blitt for gammel, så jeg vet ikke hvor lenge reparasjonen vil vare.

Listen må være varm når man strammer den opp med kraftig lastestrammer. Min var ganske varm av sola. Ellers kan man bruke varmluftpistol på et område om gangen og stramme litt etter litt.

Skal man bytte hele listen, er det vanlige å la hele listen ligge i nesten kokende vann i en time. Når man tar den ut av vannet er listen myk i 5 – 10 minutter, så det gjelder å jobbe fort! Man bør være tre personer til denne jobben: En som strekker på listen, en som klemmer den inn over naglene i flenskanten og en som passer på kveilen med list.

Det er godt mulig at varmluftspistol er greit også selv om det er hele listen som skal skiftes. I så fall kan man spenne opp listen som vist i bildet ovenfor og stramme Listen skal normalt strekkes 5 til 10 %.

På min båt er enden festet med treskruer inne i beslaget. Det er bedre å bruke gjennomgående skrue med mutter og store skiver.

Steve i Marieholmklubben har byttet list på sin båt. Han brukte denne profilen fra SeaSea (RL 30):

Det er ikke helt riktig profil.

Denne her fra Maritim ser mer riktig ut:

Her er den originale:

Ellers har de mange fenderlister hos Industriplast. Det viktige ved valg av list er ikke utseendet, men at det er god plass til flensen inne i listen (et par mm klaring) og at de innvendige kantene på listen passer i forhold til naglene.