Kategorier
Ideer & teknik Propeller

Propelleraxel

Av Claes A

Har man tröttnat på att smörja packboxen med fett då och då kan man byta till Volvo Pentas vattensmorda axeltätning. För en knapp tusenlapp kan du glömma den dagliga smörjningen. Det räcker att ge själva tätningsläpparna en skvätt fett innan sjösättningen så klarar den sig hela säsongen.

MYCKET VIKTIGT: När båten kommit i sjön klämmer du om packboxens övre del tills vatten läcker ut, då är hylsan fylld med vatten ända fram. Nu kommer det vattensmorda gummilagret att arbeta i vatten. Med packboxen följer en utmärkt illustrerad handledning. Läs den noga innan du påbörjar arbetet.

Om man har den fettsmorda originalpackboxen och drar ut propelleraxeln för långt kommer man att förorena det vattensmorda gummilagret vid propellern. Detta kommer ofelbart att leda till att gummit sväller och kommer att knipa om propelleraxen så hårt att man svårligen kan dra runt propellern för hand. Flera medlemmar har råkat ut för detta.

Någon har oroat sig för att den långa propelleraxeln skulle komma i svängning efter ett motorbyte. En modern diesel är som bekant högvarvigare än de originalmonterade dito. Denna oro är dock obefogad; med en modern diesel roterar axeln minst 100vpm lägre än med originalet.