Kategorier
Däck och brunn Ideer & teknik

Handsnidad rorkult

Tillverkning av en handskuren rorkult för MS 20.

Man börjar med att göra en skiss på ett A-4 rutat papper med några böjar som ett yxskaft ungefär. Materialet är mahogny och tjocklek 50 mm. Längd enligt orginalet. Höjd ca 140 mm. Man kan också använda smalare virke och limma på en bit för det stora huvudet för anslutning till rodret.

Så är det dags att hyvla ner ämnet till rätt mått att passa i roderhuvet. Nu gäller det att rita på en rorkult på plankan. Börja med cirkeln på 145 mm för huvudet i ena ändan. Klädd sedan ämnet med 25 mm breda taperemsor kant i kant att rita formen på rorkulten och lättare kunna justera denna till önskad form. Nästa moment är att såga ut den avsmalnande rorkulten med en figursåg och komma ihåg tillägg för ”krage och knopp” för handtaget. Med en 2-hands spånhyvel justerar man formen eller annat lämpligt verktyg.

Sedan är det dags att hyvla ämnet ovalt. För att fixa detta får man rita en linje på varje sida om hörnen – en finger får fungera som strykmått. Nu har ämnet blivit 8-kantigt efter hyvling. Samma procedur igen och rorkulten är 16-kantig. Med tillgängliga verktyg formas den nu oval.

Nästa steg blir lite roligare. För att få fram spiralskärningen tejpar och lindar man ämnet med en kant utgående från huvudet enl. bild. När man har lindat ett varv får man ha koll på att man har ca 75 mm mellanrum för 3 tejpremsor d.v.s. rorkulten blir 4-slagen. Den första tejpen får man lossa, justera och trycka till igen åtskilliga gånger. Den andra tejpremsan får utgå från nästa hörne på huvudet och ligga kant i kant med den första tejpen. Detta jobb är lite pilligt – ibland kryper tejpen upp på varandra och ibland blir det en glipa.

Sedan fyller man i med en blyertspenna i skarvarna för att jämna ut linjen. Med ett fintandat bågfilsblad sågas sedan ett spår på 1-2 mm djupt i blyertslinjen mellan de fyra tejpremsorna och tejpen borttages. Nu är det dags för skarpa verktyg. Med kniv eller stämjärn skär man ner mot sågspåret från båda håll, först V-form sedan lite rundad kant. Ytterligare en omgång med bågfilsbladet till 4 mm djupt och skära ner till det nya djupet. Hela tiden får man ha koll så man alltid skär i medträ. Sedan återstår slipning med sandpapper smärgelband i smala remsor.

Slutligen lackning; första gång med trettio procent inblandning av lacknafta. Vattenslipning efter andra strykning sex till sju gånger.

Bengt A Medlem # 182

07

Tillbaks