Kategorier
Seglingsträffar

Eskadersegling Käringön 6-7 augusti 2005

Ett historiskt evenemang i Eskaderns historia. Ett resmål som kan nås av deltagare från vilken som av de tre västkustflottiljerna. Och så blev det, här fanns båtar från syd till nord. Totalt infann sig 16 båtar som stolt låg till bredd på abonnerade platser på gästbryggan. Merparten prickade rätt i tid och anlände runt kl 16 på lördag. Det var en mäktig syn. Efter att alla blivit väl förtöjda hölls skepparmöte. Vi åt medhavd mat och sedan passade vi på att göra studiebesök i båtar med intressanta modifieringar. Bland annat märktes att i fyra av de närvarande båtarna fanns ganska nyligen inmonterade moderna tvåcylindriga dieslar, en båt hade en synnerligen intressant sprayhood mm.

Och det blev afton den första dagen. Om natten upplevde vi kraftigt regn och åska. Mellan 02-04 var det ett högljutt hålligång i någon grannbåt (ingen M-20 förstås). En och annan hade nog upplevt bättre nattsömn. Purr ut-purr ut, först frukost och toalettbestyr och sedan programmets höjdpunkt: Guidning runt Käringön av den verklige nestorn på ämnet; Nils Tengby. Med stor vana guidade Nils oss runt på intressanta delar av ön. Berättade om valben, husnumrering, bränder, släkters historia, för ön unika grodor och sist men inte minst mycket om öns kanske mest kände personlighet; Pastor August Simson. I trädgården till pastor Simsons prästgård avslutades den intressanta guidningen och vår ordförande tackade Nils och överlämnade en gåva från föreningen. Nils Tengby har författat flera böcker om Käringön som ännu kan /i handeln av den intresserade. När guidningen nu var till ända åt vi en bit mat och sedan var det dags att ge sig av hemåt. Meningen var att vi skulle segla runt Måseskär men just i denna stund fanns ingen vind så det blev en liten tur med motor och sedan bar det hemåt.

/länkar att fixa Käringön Berättelse om en förlisning

http://www.karingon.se/