Kategorier
Seglingsträffar

Marstrand – Hjärterösund 2005

 

Båtmöte Marstrand – Hjärterösund 17 juli 2005

 Marstrandsflottiljen ersätter sjöräddningen

Marstrandsflottiljen har just ersatt sjöräddningen ­ men mer om detta senare i artikeln.

Som vanligt skötte Bo Håkan Johansson och KG Derman kontaktarbetet med utgångspunkt från Kovikshamn.

Bo Håkan skötte kontaktarbetet och ringde runt till alla Marstrandsflottiljens medlemmar för att stötta och pusha på och KG hade hand om själva seglingsdagen. Vi träffades i Dyröns södra hamn. Som vanligt seglade vi och körde motor för att komma fram i tid.

7 båtar engagerade sig i vart vi skulle segla och efter en stunds parlamenterande valde vi Hjärterösund som mål. Dit skulle vi gå för motor i den motsträviga nordvästan som rådde. Färden gick via Rönnäng mot bron till Klädesholmen och passage under den 10 meter höga bron.

Några funderade över frågan om bron var hög nog ­ och det var den ­ vi hade god marginal. Men det hade inte en Maxi 95:a ­ danskflaggad , som med god fart och för motor gick söderut och brakade rätt i bron med sin alldeles för höga mast. PANG och med ett brak for båten upp ur vattnet med fören ­motorn tvärstoppade och man försökte rädda sig med seglet, men strök utefter brovalvet.

Då gick marstrandsflottiljen till undsättning. KG Derman bogserade dansken till Mossholmens marina och vi andra biträdde med bevakningsassistans.

Det var synd om dansken men vi fortsatte mot Hjärterösund för samvaro och lunch. Andra semesterfirare i sina båtar visade stort intresse för de sju sjöräddarna och på hemvägen satte alla segel och länsade undan i väst nordvästen, som höll sig runt 8 m/s. Lars Belin i Dorran fick lite problem med trilskande fall men med hustruns hjälp och diverse ”goda” råd redde det hela ut sig och tillsammans vräkte vi oss ut på Marstrandsfjorden.

Härlig segling och en härlig dag och i synnerhet glädjande var att det i flera båtar fanns hustrur och goda vänner i sittbrunnen.