Kategorier
Seglingsträffar

Bassholmen 2001

Lysekilsflottiljens seglingsträff juli 2001

Lördagen den 21/7 samlades vi från Lysekilsflottiljen till seglingsträff på Bassholmen. Vädret var fint men det var åska i luften. Vattnet var riktigt  medelhavsgrönt, men det berodde på algblomning upplyste någon. Hursomhelst: Kanonväder. Många av Lysekilsmedlemmarna mötte upp. Även eventuella blivande medlemmar kom och besökte. När det slutat droppa in båtar släpade vi med oss vår medhavda mat i land och avnjöt den i gassande sol.

Ett akut tillbud inträffade då Ove E. hade glömt att ta med sej både socker och mjölk till kaffet. Situationen kunde dock räddas av Ingela och Claes. Mätta och goa guidades vi proffsigt runt Bassholmen av Ingvar H. Han visste att berätta många intressanta detaljer från tiden då Bassholmens varv var i full drift. Visste ni t ex att man hade en ångdriven slip? En ångcylinder drog slipvagnen via kätting ca 2 meter på ett kolvslag. Därefter krokade man fast kättingen och tog nytt tag. Ångpannan användes annars huvudsakligen för att fylla basningslådorna med ånga. Både den gamla ångpannan och bassningslådorna fanns kvar. För vattenförsörjningen av ångpannan fanns  en vacker damm anlagd.

Vi passade givetvis på att besöka båtmuséet, fast vi fick vänta till klockan 15 då det öppnade. Här kunde beskådas allmogebåtar av olika snitt, tändkulemotorer, gamla fiskeredskap och klädesplagg, varvets gamla maskinella utrustning mm. Det gavs även tillfälle att bese varandras flytetyg, tyvärr kanske för lite av den varan, vi får bättra oss till seglingsträffen 2002. En av klubbens få kvinnliga skeppare var vi särkilt glada att få välkomna till träffen. Det var Marianne från Fiskebäckskil som kom till träffen med sin välrekonditionerade MS -73 och med två duktiga gastar ombord. Marianne var noggrann med att allt skulle vara ”ship shape” och lade genast märke till detaljer på andra båtar som verkade bra.

Mot kvällningen droppade dom flesta av för att sova hemma i mjuka bekväma sängar och kvar blev bara sjömän av det hårda virket; Olle m familj, Marianne och gastarna samt Claes med fru. På morgonen var det vindstilla och ett tätt strilande regn föll som vid middagstid gick över i först mulet väder och sedan ganska klart och blåsigt.

Nu var det dax att lägga av och åka hem.

Bilder från träffen på Bassholmen

Tolv båtar besökte allt som allt bryggträffen, som mest var elva båtar samtidigt förtöjda sida vid sida.

Peken och rullfockar av olika sort och fason.

På Ingvars båt fanns många smarta problemlösningar; bl a bomkapell med öppningen uppåt och en ” Lazy Jacks” -liknande konstruktion.

En del av oss satt i solen och åt.

Stileben.