Kategorier
Träffreportage

Akita 2000

Teknikmöte hos Akita oktober 2000

En dynastart är en kombinerad startmotor och generator som styrs av en kombination av startrelä och laddningsregulator. Den genererar likspänning och är ganska så känslig för hur mycket effekt man tar ut ur den.

En rekommendation är att ha ett 60 Ah batteri inkopplat, inte med högre kapacitet för då överbelastar man generatorn och den bränner. Man bör av samma anledning inte ha två batterier inkopplade samtidigt..

Behöver du mycket ström så kan man montera in en växelströmsgenerator på motorn men den bör ha en brytare så att den inte börjar ladda förrän motorn har startat, annars så överlastar man dynastarten och motorn startar inte.

Erfarenheter

Ett vanligt fel är utslitna kolborstar, ganska enkla att byta. De är fyra till antalet och generatorn måste demonteras för att komma åt de undre. Var försiktig med anslutningarna vid demonteringen och montereringen så att de snurrar med när man lossar kabeln.

Ett annat vanligt fel är i relät, där finns en säkringstråd inlödd och denna går av ibland och måste bytas, man kan löda ut två  kablar och sätta dit en hängsäkring så fungerar det.

Ett tredje vanligt fel är att dynastarten blir överhettad och gett upp, detta är tyvärr slutet för den. Men hav förtröstan. Akita har nya! Italienska med relä till mycket lägre pris än Bosch orginal.

Dynastarten är inte förtjust i saltvattnen eller fukt i saltvatten eller fukt i allmänhet. Detta drabbar öppna motorbåtar mest. Dynastarten rostar och lagren oxiderar ihop. Om du mot förmodan skulle få saltvatten på dynastarten , låt Akita renovera den åt dig.

Marieholm 20 eskadern tackar Akita för att vi fick komma och hälsa på.