Kategorier
Rigg & segel

Byte av fall

Här beskriver Martin Svenheden hur man byter fockfallet på en Marieholm. Byte av storfall visade sig vara lite mer komplicerat, krävde bl. annat demontering av toppbeslaget. Martin överlät det jobbet tillen mer kunnig person. Är det någon som har erfarenhet attbyta storfall så dela gärna med er!

Kanske är den lite väl detaljerad men bättre det än tvärtom. Det enda jag behövde demontera var trissan där fallet går ut uppe i masten. Nästa moment blir att lägga en bukt på haländan på det fall som ska bytas. Tejpa den hårt försök avsluta med en avsmalning (konad). Knyt fast en tunn lina (pilotlina) i bukten med förlagsvis dubbelt halvslag (knopen ska ta så lite plats som möjligt). Tejpa även pilotlinan. Drag försiktigt i andra ändan på fallet. Lite nervöst tyckte jag men allt gick bra och jag fick igenom pilotlinan hela vägen. Sedan gör man tvärtom med det nya fallet och drar tillbaka pilotlina och fall.
För min del gick det bra, inga stopp eller kink. Får man stopp kan dra tillbaka fall/pilotlina någon decimeter och pröva igen. Lycka till!