Kategorier
Träffreportage

Välbesökt Temamöte: Om olika rull-fockssystem & bottenfärger.

Tema möte handlade om rullbeslag, segel och bottenfärg. Inte mindre är 30 medlemmarvalde att komma på Temamötet denna blåsiga onsdag! Som inbjuden sakkunnig fanns Rasmus Lundh från Lund Sails på plats.

På Lundh Sails arbetar åtta personer med framställning av segel och allt sys av dem själva, i Sverige. Rasmus hade med två olika system från Furlex. Det enklare var enbart förinrullning och passar därmed för den som föredrar att segla med den vanliga focken som försegel. Denna modell heter 40S och är betydligt billigare än den följande; Det andra beslaget var ett mera konventionellt beslag som medger revning av en genua. Men det är viktigt att genuan då är sydd för att passa att reva. Modellen hette 50S och har ett cirkapris på ungefär 6500 kr. Lundhs tillhandahåller också beslag från Plastimo men Rasmus hade inget prov på denna med sig men här ligger cirkapriset på ca 4500 kr.

Rasmus berättade att ett gammalt segel mycket väl kan vara idé att sy om att passa för de olika rullbeslagen och han gav vissa prisexempel på modifieringar. Exempelvis bör man låta sy på ett UV-skydd på ett försegel som sitter monterat hela sommaren och ett dylikt har en livslängd på cirka åtta somrar. När man använder ett rullfocksbeslag är det viktigt att masten förses med en ”falledare” för att få rätt vinkel på fallet mot förstagsprofilen. Detta för att inte fallet ska frestas att ”snurra med” då förstagsprofilen roterar. En genua vars skothorn räcker precis till mastfoten benämns 100%. Rasmus rekommenderar en 140%-ig genua till våra båtar. Cirkapris för en sådan genua landar på ca 6700 kr och en fock på 5500 kr. (Medlemmar fick ett fint rabatterbjudanden, så är Du medlem nämn detta när Du kontaktar Lundhs sails). En fråga som dök upp var att nya vant tycks få ytrost snabbare än original, men Rasmus svarar att detta är normalt och ej påverkar styrkan.

Med detta var Rasmus klar och alla hade fått svar på sina frågor. Nu var det dags för fikapaus och mingel. Vår klubbmästare Lars hade som vanligt fixat till ett digert fikabord med både bulle och kaka.

Bottenfärger var nästa punkt på agendan och diskuterades livligt av medlemmarna. Påväxten tyckte man att det var som det brukar, utom i några fall där båtbotten förvandlats till en musselodling. De flesta verkade vara nöjda med sitt val av bottenfärg.

Att bli av med gammal bottenfärg kräver en insats, antingen med sandblästring , mekaniskt med stämjärn eller vattenslipning. Sedan epoxifärg innan bottenmålning. Vid skador gelcoaten under vattenytan rekommenderas att laga detta med glasfiberlaminat eller hypoxi.

Vi kommer inom Eskadern ha koll på vad som händer runt bottenfärger både med avseende på reglering och teknisk utveckling.