Kategorier
Seglingsträffar

2019 års Eskadersegling till Koster

 En seglats med lite förhinder och med motto NORDOST UPP OCH SYDVÄST NER. I år delade vi upp Eskadern i två delar. Den som ville skulle starta med gänget och vända söderut på vägen. Övriga skulle gå norrut till Koster och där mötas av Agneta, vår vice ordförande. SÖN 9 juni Tanken var att samlas i Skärhamn söndagen den 9 juli klockan 18:00 för att ha en gemensam kväll. Tyvärr blåste det för mycket så det blev ingen gemensam samling utan vi droppade in lagom till läggdags.

Måndag 10 mönstrades Kent, Leif, Ulf och Bosse Lennart, Kaj samt Björn med gasten Hans. Vinden var inte med oss, nordost och ökande så det blev motorgång. På vägen mötte Birger upp – han har hemmahamn i Kyrkesund. Efter en lång dag utan stopp kom vi fram till Malmön och togs emot av Lars Pamp med gast och lade oss i pontonhamnen. En hastig samling på pirens paviljong och egna promenader. Men vi skulle ju vidare så något nattliv blev det inte tal om.
TIS 11 Två båtar vände hemåt, Ulf samt Kaj. Vi andra strävade norrut för motor. I Hamburgsund möttes vi upp av Stig Björnör, som kom med Eskaderöl! Den satt bra… Här möttes vi också av Inge och Ingela Berndtsson. De ledde oss till sin hemmahamn och vår natthamn, Fjällbacka. På kväl[1]len bjöd Inge och Ingela på middag, mycket gott och mycket värmande. Så småningom gick vi tillbaka till våra båtar; Inge skjutsade de skröpligaste (inga namn).
ONS 12 Samling på morgonen, nordostlig vind ökande under dagen. Beslutet blev att ligga kvar. Vi var inte ensamma – en busslast kineser på väg från Göteborg till Oslo kom ut på bryggan, ställde sig bredvid oss för fotografering, klättrade upp på större båtar och ställde sig på relingen – för fotografering. Eskadern är numera känd även borta i Kina! Vi gjorde dock inga värvningsförsök… Och blåste gjorde det. Vi låg dock väl skyddade i lä bakom Kungsklippan. Men någon gick upp till affären, uppför backen – och vid krönet kom vinden med full kraft. Bara att kämpa vidare, vi måste ju ha proviant.
TOR 13 Nästa morgon hade det lugnat sig – med solsken – och vi fortsatte med motorgång i motvinden. Tjurpannan var inga bekymmer med rådande landvind. Havstenssund passerades och innanför Kalvö Lindö Trossö förekom ett antal olika genvägar. Därefter ut på Kosterfjorden. Telefonkontakt med Agneta samt Mats och Bibbi Kuhlin vilka skulle vara välkomstkommitté och ange bryggplatser. Så efter några timmar gick vi genom Ekenässundet på Sydkoster och in i Kostersundet. På den långa flytbryggan stod Agneta och vinkade med en Eskaderflagga – framme! Vi fick plats på insidan bryggan, lite lugnare så. Nu bjöds på kaffe och hembakta bullar i familjen Kuhlins trädgård i strålande solsken. Helt underbart! Därefter promenad upp till de två gamla fyrtornen och på kvällen gemensam mat på krogen Galejen. Dessvärre regnade det på natten så Kassörens gast, förvisad till sittbrunnsbänkarna, blev blöt. Våra sittbrunnskapell har dragkedjor en mass som läcker. Men vad gjorde det, gasten skulle ju ändå ta färjan till Strömstad denna morgon…
FRE 14 Dagen blev en ny klarblå soldag. Agneta hämtade oss och så blev det en promenad över hela Nordkoster, med paus på Agnetas veranda för kaffe och bulle. Underbart idag också! På kvällen åt vi tacobuffé på restaurang Strandkanten med öl (faktiskt – inkluderad i priset).
LÖR 15 Morgonen blev lite seg, strålande väder igen – vinden nu sydväst och nästan stick i stäv. Och vi ville ju stanna längre. Men iväg och nu längs Sydkoster och utanför fyren Svangen som är en mycket säregen byggnad. Natthamn Bovallstrand – I hamnen fanns en krog med trubaduren (?) Örjan från Fjällbacka som underhållning. Vi hörde också… Hans skämt återges inte, Bladet är verkligen inte en sådan tidning (fast vi skrattade några gånger i alla fall).
SÖN 16 Nästa natthamn Lysekils fiskehamn där Claes mötte oss. Nu var vi inte så många, Kent, Leif, Birger, Len[1]nart och Björn. Efter proviantering beslöts att årets sillmiddag skulle förtäras hos Lennart – med rymligast båt. Potatis, egen sill efter eget val (Kassören äter bara kräftmarinerad sill) och passande drycker. MYCKET trevlig afton!
 MÅN 17 Sista dagen av Eskadern slutade i Skärhamn. Här kom Janne på besök för att kolla om vi skött oss. Men Kent gick direkt till Göteborg. TIS 18 (Björn-dagen) Hemsegling. Så nu var vi bara två kvar – Leif och Björn går gemensamt till Björköfjorden där vi tackar varandra för en trevlig seglats – och Leif tuffar ensam ner till hamnen i Frölunda!