Kategorier
Ideer & teknik Rigg & segel Träffreportage

Tekniska mötet på Erlandssons Brygga i Sisjön – 24 okt 2018

Erlandssons Brygga är relativt nyetablerat i Göteborgsregionen. Tack vare att man anställt kunnig och erfaren personal känns det mycket tryggt att besöka butiken som för övrigt är rena ymnighetshornet med båttillbehör.

Vi var ett 25-tal från Eskadern som kom från när och fjärran till detta, skulle det visa sig, intressanta och även lönsamma möte. Butiken lämnade nämligen upp till 25% rabatt på ALLT I BUTIKEN till oss medlemmar (undertecknad tidigarelade därför ett inköp av Garmin kartplotter/ekolod)!

Ordföranden hälsade oss välkomna och påbjöd en tyst minut för framlidne förre ordföranden Steve Dempe som lämnat jordelivet och givit sig ut på den eviga seglatsen med ständig medvind och spinnakern uppe.

Sedan hälsades vi välkomna av personalen Inger, Emil, Mattias och Daniel. Mattias, som var expert på allt inom navigationselektronik, demonstrerade vant och skickligt olika modeller av kartplottrar och ekolod för en intresserad skara. Det fanns tid att mellan fikat (som butiken bjöd på!) knata runt och inhandla allt mellan himmel och jord till favoritbåten.

Till slut fick vi mycket viktigt till livs om mast och rigg av riggaren Inger. Inger berättade att för de som ännu ej bytt stående rigg är det hög tid att göra detta. Om man inte byter allt på en gång är det lämpligt att börja med undervanten, det är dessa som brukar åldras fortast. Sedan byter man lämpligen toppvanten för att, kanske kommande säsong byta för- och akterstag. Inger informerade också om hur man byter fall, vilket hon också kan hjälpa till med.

Viktigt när det gäller skötseln av masten, helst på hösten, är att noggrant skölja bort allt salt och när masten är torr, smörja in med paraffinolja. Oljan kan gärna vara något utspädd för att den ska tränga in ordentligt. Vid montering av beslag av rostfritt på masten är det viktigt att, så mycket som möjligt, undvika metall mot metallkontakt. Detta kan man genom att ha medeltunn plast från exv en glassförpackning mellan metallerna. Klarlack med ”Halka-Nix” lär också vara bra. Men kom ihåg paraffinoljan! Oljan torkas bort med en torr trasa på våren för att ej kladda ned seglen.

Så var Tekniska Mötet slut och Inger & Co tackades av ordföranden med choklad samt Eskaderkalender och en rungande applåd av medlemmarna.

Claes

PS för byte av fall se även: https://marieholm20.com/2018/04/22/byte-av-fall/