Kategorier
Skrov

Reparera gelcoatskada på fribord.

2008 bestämde jag mig (Janne Fredriksson) för att renslipa och epoxymåla allt under vattenlinjen. När jag tittade nära på mitt ena fribord hade det sprickbildningar, troligen från en tryckskada som förra ägaren råkat ut för. Skadan såg ut som ett spindelnät fullt med svarta streck där fukt och smuts trängt in där gelcoaten hade spruckit. Ett tips jag fick var att med en Dremel slipa ned sprickorna i gelcoaten till yttersta laminatskicket. Slipa invid och göra rent för att sedan spackla med glasfiberspackel. Spacklet köpte jag via Watski från BHP-plast som tillverkade det utifrån färgkoden som båtskrovet hade från Jotun. I mitt fall orange 301. Jag försökte först att lägga tape på respektive sidor om slipspåret men kom fram till att det var enklare att slipa runt hela skadeytan, spackla och efter härdning slipa hela delen av fribordet som jag hade lagat. Jag använde samma metod som Praktiskt Båtägande rekommenderar i sin lilla film att laga skador på fribord. För att efter lagningen få upp glansen våtslipade jag skrovsidan med slippapper från 400 till 1600 för att avsluta med polering med Autosol.

Båten med rensslipad botten

Båten med renslipad botten.

skrap

 

fribord

 

 

 

 

 

 

Uppslipad fribord 2008                                                                  Fribord Hösten 2015 (med vattendroppar)

Lagningen blev perfekt men färgnyansen var svår att efterlikna varför jag senare målade hela fribordsidan med samma kulör i 2-komponet gelcoatfärg som färgspacklet. Trots detta kan man dock skönja lagningarna då orange färg oftast har extrem dålig täckförmåga. Några sprickor har dock inte återkommit.