Kategorier
Inombordare

Byte av bränsletank – rostfritt eller plast?

För en tid sedan la jag ut en fråga på forum om någon hade erfarenhet av att byta till en bränsletank av plast. Det fanns det och nedan följer en sammanfattande diskussion från  några medlemmar om bränsletanken och fördel med plast eller rostfritt. // webmaster

Bränsletanken i en Ms-20 eller AC-20

Bränsletanken i en MS- eller AC-20 är som standard på cirka 20 liter. Den är svetsad i vanlig stålplåt och sedan förzinkad in- och utvändigt. På senare år har man upptäckt att förzinkningen på tankens insida kan fällas ut i dieselbränslet med en sådan partikelstorlek att dessa tar sig förbi finfiltret. Följden blir att insprutningsmunstyckena slits eller sätts igen.

Rostfri bränsletank

Bäst vore att byta tanken till en i rostfri plåt. Det har  medlem #22 gjort. Läs mer om detta på sidan om bränsle system. Där finns också en ritning på bränsle tanken.

Medlem #235 tipsar om Ulf som har Rönnängs rep och svets på Rönnäng. (Telefon:070-567 91 13)

Ulfs mekanisk verkstad kan tillverka allt i rostfritt. Pris för en rostfri bränsletank beror lite på mått och form. Bara mellan tumme och pekfinger kan det kosta ca 2000:-. Ulf på Rönnäng levererar gärna till Ms 20 ägarna.

Ta i beaktande att livslängden på en plasttank är ca 10 år. Hur jordar man en plasttank. ? En lämplig storlek kan vara 40 liter som originaltanken rymmer med tanke på sjögång och skvalp. Har man en encylindrig motor drar de inte mycket diesel kanske en liter i timman, tvåcylindrig lite mer. Själv har jag kört upp ca 20 liter i sommar och tankar nu upp för vintern.

Bränsletank i plast

Medlem    # 40 hade en tank som var  upprostad inuti och byttes till en 40 Liters plasttank 2009.Tanken köptes från vad som nu är HjertmansCapture i Stenungsund. De vertikala stöden till den gamla tanken  sågades av horisontellt och en 10mms plywoodskiva ger stöd för tanken. Samtidigt byttes alla bränsleledningar till heldragna, mjukglödgade kopparrör. Gummiledningarna var svällda och uppmjukade, troligen av ”biodiesel”-som av flera goda skäl inte ska användas i båtar! Tanken, på 40 l gick precis in, men är onödigt stor. 25 eller 30 liter bör räcka!

Tanken på bilden är förmonterad inspektionslucka med 11/2”rörgängad påfyllningsanslutning med lock, vilket kan bytas till slangstos art. nr. 2692. Förberedd förbränslegivare. Förberedd för returledning (diesel).
Anslutningar för sugledning: 10 mm. Anslutningar för ventilation: 16 mm
Pris ca 1 500:-