Kyla ombord – en enkel lösning som kan fungera.
Under seglingen kors och tvärs i Bohuslän visade Hans Torring sitt kylfack med kompressor, isolering och kylenhet. Det fungerade bra och ölen var kall.
Inte för att jag behöver kylskåp på för de dagar jag är ute utöver eskaderseglingarna, så funderade jag i Hans banor.
Gav upp tanken på nykonstruerat kylfack men insåg att kylbox/låda av enklare typ nog kunde räcka.
Sådana finns på Biltema, Mekonomen och Sea &Sea för mellan 450-700 kronor. De är användbara via cigarettuttag eller 220 volt landström. Ger ingen iskyla men garanterar 15-20 grader under utetemperaturen. DVS är det 25 i luften så kan de kyla ner till 10 grader +(Kylskåp håller ju ca 6 grader.
Problemet är ju batteriströmmen om man bara har ett batteri. Fungerar ju bra då motorn går men kan bara lurigt då man seglar. Jag har mätt upp att de drar ca 2,8 amp.
Trots detta väljer jag boxen men har gjort om strömenheten så att man kan stänga av det ena cigarettuttaget under segling(Boxuttaget) medan det andra går för telefonladdning etc.
Det är därför det finns en brytare på panelen.
Blir det nu bra så är jag nöjd med det, annars har jag i alla fall rensat bland alla sladdar och säkringsdosor.
Det skapar kyla efter ca 30 minuters körning.
Samma lösning på kyla ombord men med vissa problem – varför?
Under de två senaste årens veckosegling har jag använt en kylbox, köpt från Sea-Sea för ca 500 kr, att i båten förvara livsmedel i. Det har
fungerat någorlunda genom att vi sökt natthamn med el anslutning då boxen kopplats in.
Däremot laddar inte båtens generator tillräckligt mycket när motorn är igång för att täcka både motor-och kylboxbehov.
Detta innebär att boxen som inte är tillräckligt isolerad från början läcker ut kyla kontinuerligt under dagen så att temperaturen vid inkoppling till det ”fasta” elnätet har legat mellan 15 -20 grader.
Aaah – ett elproblem sa Claes
Med en modern växelströmsgenerator kan man koppla in hur stora förbrukare som helst. Upp till strax under generatorns kapacitet. En dynastart kan vid marschvarv komma upp i en kapacitet av 10A. Men i regel ger dynastarten sällan den spänning som behövs för att effektivt ladda batteriet även om den kan driva en kylbox. Om dynastarten ger en max-spänning på 13,5 volt så blir batteriet inte annat än underhållsladdat eller snarare kanske; ej urladdat.
Har man dynastart så är det smart att komplettera med en solpanel samt att även hålla ned annan förbrukning så mycket som möjligt. Har man en kylbox som suger i sig 4-5A så toppladdar solpanelen batteriet på ett par dagar (beroende på kapacitet). Alternativt landström då och då.
Kylboxen kan anslutas till ett uttag som bara ger spänning då motorn är i drift. Kan kopplas över ”tändning”, med/utan strömbrytare, eller via ett relä som drar först när växelströmsgeneratorn laddar.
Kylbox med kompressor är en annan femma. Dom kostar som minst 10 av de billiga boxarna och drar mycket sparsamt med ström. Medelförbrukningen på en dylik box ligger på under 1A.
Hade jag idag haft en MS20 med en fin MD1B så hade jag utrustat den med en växelströmsgenerator och använt dynastarten enbart som startmotor. Men även haft en liten solpanel, ca 40 x 40 cm.
Största problemet med konverteringen är att tillverka fästet för generatorn. Det måste vara riktigt stabilt. Låter man remmen löpa utmed den platta ytan på svänghjulet så måste man ha en större remskiva på generatorn så att den ej övervarvar. Svänghjulet är ca 38 cm i diameter. Motorn toppar 2500 RPM. Generatorns maxvarv är ca 10000 RPM. Remskivan på generatorn behöver vara 10-12 cm i diameter.
Generatorn bör placeras rakt över svänghjulet som på den bifogade bilden.
MVH Claes