Kategorier
Skrov Träffreportage

Bryggmöte i Fisketången 20maj 2015

En vacker vårdag träffades vi i Fisketången där gjord vi ett studiebesök hos Karl-Oscar Hedbergs Industri som är generalagent för Holländska DeIjssel Coatings.

Cirka 20 medlemmar från nord och syd mötte upp för att informeras. De som vi var mest intresserade av var DeIjessels polyuretanfärg ”Double-Coat”. Populärt kallas denna färg för ”sträckfärg” då den under målningsprocessen sträcker ut sig till en yta som närmast påminner om en sprutlackerad yta.

Men för att nå ett så perfekt resultat måste vissa kriterier vara uppfyllda. Exempelvis bör temperatur och fukthalt vara lämpliga. Att stå inomhus och måla är att föredra även om det går att få ett tillfredsställande resultat med båten utomhus. Karl-Oskar är en veritabel kunskapsbank, inte bara när det gäller just hans produkter även i allmänhet.

Materialkostnaden för  att mäta friborden på en M20 ligger på 4-7 tkr beroende om man an vänder grundfärg mm. Förutsatt att man redan har en bra slipmaskin. Ett bra resultat är även beroende underarbetet. Först måste skrovet tvättas och avfettas. Det är lämpligt att rensa bort relingslist, genomföringar och annat som är i vägen innan börjar slipa ned skrovet. För att spackla eventuella skador används polyesterspackel. Sedan slipar man först med 180-papper och sist 240-papper. Därefter är det klart att måla  Om man hoppar över grundfärgen lägger man på minst tre lager med Double-Coat och man mattar ned före varje nytt skikt. Med tre lager får man ett gott UV-skydd och en fin glans.

Till sist tackade vi Karl-Oskar för ett mycket engagerade föredragning!