Kategorier
Ideer & teknik Rigg & segel

Om att segla med Rullfock

Visst är det enkelt och bekvämt med rullfock, men det finns också svårigheter. Eller ska vi säga fallgropar som man kan trilla i om man inte har kunskapen. Den ger vi här och det gäller hanteringen.

När focken ska rullas ut ska manöverlinan bromsas lite lagom. Om seglet bara får blåsa ut med en kraftig smäll på slutet kommer manöverlinan att, nästan garanterat, trassla sig. Dessutom kan själva rullprofilen skadas. Rören kan dela sig i skarvarna.

När focken är helt inrullad ska det vara några, ungefär fem, varv kvar på trumman. Var också noga med att säkra manöverlinan vid sittbrunnen, så att den inte kan slacka och börja trassla framme vid lintrumman.

Med en rullfock kan man minska segel, reva, bekvämt. Men tänk på att det ska vara minimal dragning i skotet när focken rullas in. Annars rullas den in ojämnt. Dessutom saggar förstaget och det blir ingen snygg rulle om förstagsprofilen bågnar. Det är som att rulla upp en rullgardin på en böjd gardinstång.

I frisk vind kan krafterna bli stora. Då gäller det att låta focken spilla så mycket vind som möjligt utan att den fladdrar helt fritt. En stor fock som fladdrar vilt i kuling kan skada både sig själv och andra komponenter som ingår i systemet. Därför blir det en avvägning mellan fladder och minimalt motstånd vid inrullningen.

Om rullfocken ska stå väl efter revning måste skotpunkten flyttas framåt.

Det är besvärligt att gå fram på lä sida av däck och flytta skotpunkten för hand. Ett system med en så kallad sugga kan då vara en billig, enkel och mycket praktisk alternativ lösning. Se figur 1.

FIGUR 1. En ”sugga” ger rätt skotvinkel. Den kan åstadkommas enkelt med hjälp av ett extra block och en lina med ett pålstek. Om man seglar med en revad rullfock kan man låta skotet löpa genom ett extra block i skothornet. Då erhålls en fördelaktig nedåtriktad kraft.. Se figur 2.

FIGUR 2. Genom att låta skotet löpa genom ett extra block i skothornet erhålls en nedåtriktad kraft som är fördelaktig då rullfocken är revad. Även självslående fockar kan rullrevas med hyfsad framgång om skotet leds på detta sätt.
När en rullfock är revad kan manöverlinan utsättas för stora krafter. Se till att den är ordentligt säkrad vid sittbrunnen. Lossnar den kan seglet plötsligt och okontrollerat rulla ut sig.

Stagvändningarna med ett stort försegel underlättas om seglet rullas in ett stycke i samband med vändningen. Då slinker seglets skothorn lättare förbi mast och eventuella riggvajrar.

När seglet slutgiltigt rullats in ska det alltså fortfarande finnas kvar några varv manöverlina på trumman. I hårt väder utsätts annars linförare och manöverlinans infästning i lintrumman för mycket stora påfrestningar. Det har hänt att hela trumman plötsligt särat sig och rullfocken rullat ut sig.

Själv har jag varit med om att under en hel sommar i lätta vindar har rullfocken fungerat perfekt. Men vid första höstkulingen har det inte gått att rulla in focken helt och hållet. Manöverlinan har varit slut på trumman. När det blåser mycket packas segel och manöverlina hårdare vid inrullningen. Om man ska lyckas rulla upp hela focken krävs därför att det är tillräckligt många varv på lintrumman.