Kategorier
Ideer & teknik Ruffen

Fönsterbyte

IMG_1108Insikter för bättre utsikter eller när jag bytte fönster på min MS20.

I flera år har fönstren till min MS20 Ellen varit dåliga. Först läckte det in bara lite grand och då trodde jag att det bara var kondens som gjorde att dynorna blev fuktiga. Sedan märkte jag vid övernattningar att det droppade. Inte kul med vatten i sovsäcken.

Jag försökte lösa det hela med att täta med silicon längs den svarta gummilisten. Det funkade så där – i varje fall i början av sommaren. Men snyggt blev det inte. Plexiglaset var också dåligt, rispigt och krackelerat. Jag kontaktade jag Göran Helmer i Strömstad . Via deras hemsida fick jag prisuppgift och fakta om en fönster stats. Leverans till Göteborg inklusive postförskott gick på strax under 5000 kr.. Jag beställde i april och rutornas levererades inte förrän i juni det året. Då hade jag redan sjösatt så jag valde att göra jobbet till nästa säsong. Det är nog svårt att göra det när båten ligger i vattnet. Det lär fortfarande gå att beställa fönster av Göran Helmer.

Så var det då dags. Fönstren levererades med tydliga instruktioner. Man behöver en böjlig mall för att rita ut det nya fönstret på skrovet. Tog bort det gamla fönstret. Inga större svårigheter – gummilisterna var nästan pulveriserade. När jag mätte ut först så såg det nästan ut som om jag skulle behöva plasta lite, men när vi höll det nya fönstret mot skrovet så passade det bra. Däremot var ruffsidan lite för tjock där framkanten skulle in. Några tag med en vanlig rasp löste det problemet. Sedan var det dags att klämma fast fönstret mellan aluminiumramarna. Tätningslisten fick sträckas ut ordentligt och man fick vara noga med att den låg kant i kant med aluminium listen. Lite pilligt. Sedan var det bara att skruva. Det är bra om man är minst två stycken. Ruffsidan är lite böjd så man måste trycka rutan in mot ruffsidan. Ett trick är att ha några skruvar som är lite längre än de som följer med rutsatsen som man skruvar i först och sen allteftersom spänner fast rutan så byter man skruvarna. Det är bäst om man är minst två (tre är inte fel heller). Man behöver vara en person som trycker in rutan och en som skruvar.

Det var ett lyft att få de nya fönstren på plats. Båten ser snyggare och modernare ut. Framför allt så rinner det inte in vatten. Något som jag har varit glad för efter sommarens alla skyfall.       Agneta Dalväg