Kategorier
Seglingsträffar

Göteborgs Norra Skärgård augusti 2014

I Eskadern har vi i flera år haft seglingsträffar i månadsskiftet juli-augusti. Det har tyvärr blivit allt svårare att få ihop deltagare till detta, vilket illustreras nedan i reportage av Steve som publicerades i M20:an Nr 56. Där finns också fotografier som illustrerar seglingen den 13 augusti.

10 små negerpojkar – hälften försvann – så var de bara fem …..

Agatha Christie var inte anmäld till hösteskadern i Göteborgs norra skärgård.

Vi skickade ut en inbjudan till ett femtontal medlemmar, som visat intresse för några dagars gemensamt seglande i augusti 2014. Det kan ju inte passa alla så fem meddelade snabbt, att de var förhindrade men 10 båtar återstod till start tisdag 12 augusti. Men så är det här med appar och väderrapporter av olika slag. 5 anmälda båtar blev tveksamma inför rapporterna och drog sig ur och då var det fem båtar kvar. Vi fem kontaktade varandra och beslutade att skjuta upp seglingen en dag och starta 13 augusti istället. Så blev det också och vi beslutade att vara ute 2-3 dagar trots allt.

Vädret var väl inte uppmuntrande med blå himmel och solsken kransat med blå himmel och solsken kransat med mörka moln och regnbyar … Vi fick varierande väder under de tre dagar och goda hamnar.

En av dagarna gick vi från Källö Knippla via Rörö och ut i havet för att runda Stora Pölsan. Sugande sjö på kryssbog och ungdomlig entusiasm – det var en fri segling – lite krävande, mycket spännande kul iakttagelser, då vi såg att alla klarade av strapatsen. Väl ute vid Pölsan kom Paravanen i vattnet och det blev några makrillar till kvällsmat. God natthamn på Rörö, som Björn hade förberett, och gemensam promenad runt ön i trevligt samspråk.

Dagen därpå segling och kryss mot Öckerö och Hönö Klåva. Några seglade och kryssade upp genom sundet men tror ni att vi vann mycket på slagen? Ingalunda och när vi upptäckte att det var två knops motström!! Det ät ju inga Smaragder vi har precis så vi startade motorerna och gick till Öckerö fiskehamn och tröstade oss med en pizza på krogen.

Skam den som ger sig – vi seglade norrut igen med Källö Knippla som mål och nu gick det bättre – två knops medström, halvläns, solsken och behagliga vindar. Utanför piren kom en uppmuntrande åskskur som medförde att båtarna blev rena och fina och vi själva duschade in på själva kroppen. Tala om miljötänkade i våra hamnar.

Kvällen blev undebar i hamnen med uppmuntrande solsken och lite gemensam fest igen.

Du skulle ha varit med – tyckte Steve Dempe och övriga deltagare.