Kategorier
Träffreportage

Proctor 2001

Utrustningsmöte på Proctor

En kulen oktoberkväll samlades vi i Henån på Proctor Mast & Rigg där Nisse med fru tog emot oss på ett vänligt och proffsigt sätt. Vår ordförande hälsade oss alla välkomna och sedan tog Nisse över.

Master och rigg är en hel vetenskap, Nisse gjorde sitt bästa för att reda ut begreppen. Vi fick en ordentlig instruktion i skötsel av mast och rigg.

Några saker som vi fick lära oss var: På en talurit-pressning som är riktigt utförd ska retur-vajern sticka upp lika många mm som vajerns diameter. Livslängd på stående riggen beräknas till 10-15 år. Rostfria ögle-ändstycken är att föredra framför talurit-pressningar. Fock- och storfall av vajer/lina kan med fördel bytas till enbart lina av Dyneema-typ, 6mm:s räcker. Mellan mastens aluminium och rostfria beslag läggs zinkkromat-pasta som motverkar korrosion. Var man får borra i masten för att den inte ska försvagas för mycket mm.

I halvtid bjöds på ostfrallor med gott kaffe, sedan körde Nisse på ett tag till. Han gick bl a igenom olika typer av linor till skot och fall. Alternativ till dirk / kick. Läs mer i M-20:an nr 7.