Kategorier
Ankring Ideer & teknik

Tips angående ankring i naturhanm

Av medlem #22

När man förtöjer med hjälp av kilar som knackas ned i berget med en handslägga är det behändigt att förvara dessa attiraljer i en liten ryggsäck. Man får med sig allt och har båda händerna fria när man hoppar iland. En kil som kan vara bra att ha med sig är en vanlig rälspik, den passar i de lite grövre sprickorna.

Att ge råd beträffande ankring är nästan omöjligt. Var och en hittar väl sin form när det gäller ankring. En del föredrar att ha en 3 kg blyplätt, för ”lunchning” och ett rejälare ankare på ca 8 kg med ca 5 m kätting för säker ankring i blåsigt väder.

Själv har jag en 5 kg danforth-kopia med 2 m 10mm:s kortlänkad kätting och 50 m 12mm:s flätad lina som enda ankare. Draggar mycket sällan. Kättingen gör att drag-kraften i draggen kommer längs med bottnen och ger genom sin tyngd en viss svikt. Sedan en tid har jag kompletterat med en hemtillverkad blytyngd som med karbinhake krokas på ankarlinan. Tyngden firas ned till passande djup för att ytterligare minska den lyftande kraften i ankaret.

Medlem #43 Har ett 5 kg stukankare (Bruce-Breeze) utan kätting och är nöjd med det.

Stig H. Har ett 6 kg Sea-Grip och uppskattar både greppförmågan och möjligheten att kunna ”sno” upp det om det fastnar. Tar även lite plats hopfällt.

Ett gott råd är att ha dragglinans ände fastgjord i båten. Får du problem med tvinnad ankarlina kan du montera en lekare mellan ankaret och linan.

Om ankring på SXK:s hemsida

Av admin

Jag är administratör för sidan!