Kategorier
Skrov Träffreportage

Temamöte 2023

Båtmässan i Göteborg är i full gång, det har blivit lite ljusare och man kan ana att det troligen blir en båtsäsong. 14 medlemmar mötte upp till mötet
Mikael Andersson från JOTUN besökte oss på detta Temamöte för att, huvudsakligen, prata bottenfärger men lite annat hanns också med. Företaget JOTUN grundades av norrmannen Odd Gleditsch 1920 och sedan 1962 har man 40-talet fabriker runtom i världen.  
Bottenfärger har JOTUN två typer av, det är den självpolérande NONSTOP och den hårda RACING. Det är NONSTOP som kommer i fråga för våra båtar. Varianter av dessa bottenfärger förekommer för bruk på olika ställen utmed Svenska kusten men man har även helt biocidfri färg anpassade för våra insjöar.
Grundarbetet är viktigt, har man inga problem med flagande färg på sin botten rekommenderar Mikael att man grundar med en strykning med JOTUN:s ”Vinyl Primer” för att sedan lägga på EN strykning med NonStop. Även fortsättningsvis ska EN strykning per säsong räcka. Våra favoritbåtar närmar sig ett halvsekel i ålder och det finns nu, som regel, ganska många lager med olika sorters bottenfärger. Kanske tycker man att det är dags att förnya med att slipa bort gammal färg, lägga på två skikt med JOTUN:s ”Barrier Primer” som är en epoxy-grundfärg. Denna grundfärg ger en mycket effektiv barriäreffekt och stoppar vatteninträngning i laminatet. Bottenfärgen kan, i de flesta fall, målas direkt på epoxyn.
Vill man fördjupa sig ytterligare rekommenderas varmt en titt i JOTUN:s katalog ”Allt för båten-över och under vattenlinjen”.
JOTUN har även ett stort sortiment med båtvårdsprodukter som t.ex. rubbing, polish och hårdvax. Samt produkten ”Shiny” som polérar och vaxar i ett moment.  Den här länken är också användbar:  liksom katalogen.
Tiden rusade iväg och strax var det dags för Mikael att svara på många frågor från medlemmarna. Sedan var det dags för det delikata fikabord som Ulf och Britt-Marie dukat upp. Mikael fick, som tack för föredragningen, Davids Anthins bok ”På kryss med Taube”.

bb

JOTUN:s bottenfärger