Kategorier
Rigg & segel

Fixa egen mastkran

Det var ganska opraktiskt att masta på via varvens tämligen grova kranar eller också kanske man bara har tillgång till slip för sjösättning och upptag. Magnus Sterky löste det genom att bygga eget; En enkel mastkran av tryckimpregnerade reglar 45x95mm. (OBS: Regelvirket skall vara av hållfasthetsklass C24). På bilden provbelastas den med 40 kg utan svikt eller andra problem och masten till båten väger inte över 30 kg. Kranen är byggd så den är enkel att montera/demontera på samfällighetens bryggkant, och ger ett avstånd mellan krok och bryggkant på c:a 135cm.Det enda den lämnar efter sig på bryggan efter demontering är några små träskruvhål. OBS: mittbalkens nederdel skruvas där bryggan har en bärande regel, eftersom det fästet får en lyftande kraft, tvärstödens trycker ju neråt och är mindre känsliga. Winchen är den billigast tänkbara båttrailerwinch, fast med bandet bytt till tunn stark polyesterlina. (t.ex Biltema 30-050 utan band)

Magnus dristade sig till att belasta den med hela sin vikt, 95kilo. Den höll, men den är inte avsedd för sån vikt, bara typ 30 kilo.