Kategorier
Ankring Förtöjning Säkerhet

Vad behöver man för ankare?

Här följer en sammanställning av de ankare som styrelsen har. Vi veta om medlemmarnas erfarenheter.

Vilket ankare har du? Vad har ni för ankartyp? Kätting-längd-grovlek? Lina-längd-typ? Draggar ni ofta?  Ett allmänt omdöme om ert ankare och om ni överväger att byta?img_5248

 

Claes har ett nytt ankare, Rocna, från Watski- 4 kg och ca 50 cm långt. Till detta ha han också 2 m kätting om 8 mm. Erfarenheter från 2016 är att ankaret biter utmärkt.

 

Bruce med kättingen klädd med cykelslang
Bruce med kättingen klädd med cykelslang

Janne  har två stycken; en galvad  breeze på 5 kg med 2 m 10mm kätting samt en galvad fyrarmad dragg på 8kg med 5m 10mm kätting. Över breezens kätting har jag trätt på en 28″ cykelslang som skydd för att inte kättingen ska skava på däcket. Till breezen har han 35m ankorlina i rulle på akterpulpit till draggen 35 m 14mm polyesterlina. Använder uteslutande breezen, känns mera säker. Breezen draggar aldrig men upplever att  draggen draggar ofta.

 

 

Agneta har ett galvat breeze ankare på 10 kg med 1.5 m kätting med 30m tamp.
En hemmagjord  blyplätt på 9kg med 30 m tamp.
En vanlig dragg på 5 kg med 55m tamp

Stora dundret som vi kallar ankaret, har alltid hållit. Blyplätten funkar bra framförallt på dybotten med mycket sjögräs, men när vinden har vänt så har det hänt att den släppt.  Draggen har jag aldrig använt utan den är ett minne från förre ägaren som fiskade i de djupa vattnen utanför Gullmarsfjorden.

Stig har en  fyrtaggad dragg 7,5 kg med  ca 4 cm länk på 2 m eller nå’t. Till det 15-20 m vanlig polyestertamp 15 mm eller nå’t.
Kan inte minnas när jag draggat sist. Vi hade samma typ av dragg till vår lotsbåt 10 ton av trä men draggen var då tio kg. Enstaka draggningar längs bohuskusten. Slutsats bättre än vad konkurrenterna och de som vet bäst säger.
Men Stig har i alla fall att köpa ett Rocna ankare, samma som Claes har.

Björn  har en Bruce-kopia med två ihopknopade linor, cirka 55 meter. Enda allvarliga problemet har varit att är det lååångt sjögräs gräver draggen inte ner sig utan ligger och glider ovanpå gräset utan att få ordentligt fäste.

(Breeze är en Bruce-kopia)

Lite Länkar om ankring:
http://www.petersmith.net.nz/boat-anchors/new-gen-boat-anchors-explained.php
http://www.petersmith.net. nz/boat-anchors/old-generation-anchors.php
http://www.sailboat-cruising.com/sailboat-anchor.html
https://youtu.be/CfstdnOwq_s
Sevärd, även om vi oftare ankrar i lerbotten.
http://www.petersmith.net.nz/boat-anchors/independent-performance-testing.php
https://youtu.be/J7pFCtn3Blw
(ryssar som testar ROCNA, underbart!!)