Kategorier
Kuriosa

Marieholm MS 20, nr 428 seglar vidare med ny ägare

_1_MS_20-428_marieholm_ms-20_photo

Håkan Stigzelius har sålt sin båt, välkänd av Eskaderns medlemmar från den klassiska reklam broschyren. Här berättar Håkan:

Motorseglare 20 fot ritad av legenden Olle Enderlein. Utrustad med tvåcylindriga inombordaren Volvo Penta MD6A (sitter vanligtvis en MD1 eller MD5 i dessa båtar).

Jag hade gärna haft henne kvar, men den egna familjen har blivit större och annan båt är redan införskaffad. Hur som helst är det en utmärkt båt för utflykter, med mycket stor sittbrunn (där man ju oftast är) som lätt rymmer sex personer, en mysig ruff med i vart fall full sitthöjd, samt tre kojplatser. Smart båt för att bara vara sex meter lång, den där Olle E visste vad han gjorde.

Tål grov sjö och med bra balans på rodret, som en långkölad båt fast med delat lateralplan som också gör den lättmanövrerad för motor. Sticker bara 90 cm vilket gör flertalet annars svåra naturhamnar tillgängliga. Snygg och tuff liten motorseglare med stävskena och fast järnköl, har själv aldrig kört på något men det tål den, den här båten är som gjord för att utforska både vikar och vidder. Motorn är väl dimensionerad (10 hk, 4-takt diesel, 2 cylindrar och med en slagvolym om 0,63 dm³ för ökad komfort och livslängd) monterad på rak axel bak mot fast propeller, hård motsjö är inga problem.

Båten har innan jag blev ägare länge funnits i Kullavik och då vårdats av bröderna Manhed (tidigare ägare av varvet) och i vart fall mot slutet också vinterförvarats inomhus. På det glada 80-talet ägdes båten av någon slags direktör som lånade ut båten ihop med en likadan MS 20 som ”representationsbåt”, därefter var det en annan Kullaviksherre som tog över vårdnaden tills han själv blev alldeles för gammal för havet. I och med att tidigare ägaren dessutom blev senil fick jag aldrig berättat för mig några fler historiska detaljer och vad båten hetat, men hon har nu fått namnet Unn efter en av havsguden Ägirs nio döttrar (Unn betyder Bölja). Exakt hur Unns första glansdagar såg ut vet jag alltså inte, men denna sköna böna fick i vart fall vara fotomodell till Marieholms reklambroschyr för 20-båtarna år 1975, kolla gärna in länkarna nedan.

Det finns ingen större mening med att ha en andra båt ståendes på land, är därför intresserad av en snabb affär. Båten är inte vårfixad men går nog att få klar för sjösättning hyfsat hastigt (foto nr 2 och 3 är tagna i veckan). Egentligen är det väl bara att kasta båten i havet men det är alltid gott att först ordna de där smågrejerna som annars aldrig blir gjorda. 30 000 kr är ett bra pris, jämför gärna med andra annonser på Blocket.

Följande ingår i priset:

 • Själva båten, skön som få
 • Motor VP MD6A med bra olja och bränslefilter
 • Tjocka figursydda fräscha dynor
 • Sittbrunnstält med full ståhöjd
 • Storsegel Lundh i fint skick
 • Försegel (fock + genua) i bruksskick
 • Försegelrulle för befintligt stag (typ CU)
 • Tampar, block och skot, fendrar
 • 50 m ankarlina + dragg
 • 64 Ah start- och förbrukningsbatteri
 • Ny genomföringsventil och kylvattenslang
 • Stabil båtvagn med nya däck och innerslang
 • Täckställning (Multimarine A) med tjock (650 g/m²) presenning
 • Vid intresse/behov även båtplats i Askimsviken (www.gfasbathamn.se)

Reklambroschyr Marieholm 20 (1975):

http://stz.se/boatingsweden/16_sid_broschyr.pdf

Reklambroschyr MS 20 (runt 1972):

http://stz.se/boatingsweden/ms20_folder.pdf

Produktblad Volvo Penta MD6A:

http://stz.se/boatingsweden/produktblad_md6a.pdf