Kategorier
Motorbyten

Medlem #25’s motorbyte

Medlem #25, Leif A, har vintern 04-05 hyrt in sig i en uppvärmd lokal för att själv byta motor.

Valet av ny motor föll på Lombardini 502M från Rodahl Marin i Lidköping. Här inköptes även kringutrustning som: ny (längre) propelleraxel, axelkoppling, elastisk koppling, sjövattenfilter, avgassystem mm.

På den befintliga motorbädden har tidigare suttit en MD1A. Denna motor är så smal över motorfästena att genomgripande modifiering behövs för att kunna montera Lobardinin. Leif har löst detta med att montera två tjocka galvaniserade plåtar i MD1:ans fästhål och sedan i dessa plåtar bulta nya motorn. Ritning som pdf /länk/.

Leif har valt att montera ett stödlager p g a den relativt långa propelleraxeln.
Det nya avgasutsläppet har en rörstump med droppnäsa som når en bit ut från skrovet.
Fortsättning följer.

Utväxling backslag: 2,6:1. Propeller: Trebladig14x10″H.

1. Vad var det som fick dig att ta steget att byta motor?
Jag var trött på att ”ligga med ändan i vädret” en sommar till; köpte Helena redan i september -97 och har se´n dess hållit på med MD1A:n (tillv. -72!) alldeles för mycket. Man bara väntade på att blocket skulle rosta sönder; när det händer finns ju inget mer att göra. Dessutom är det nästan omöjligt att få tag på reservdelar till den här modellen. Men Volvo Penta ”säljer gärna en ny motor”. Synd bara att jag inte hade vett nog att byta tidigare (har missat att gå ut med Helena många fina sommardagar under åren).

2. Har du bytt själv eller lejt bort till varv?
Har bytt själv (dock med ovärdelig hjälp från Claes och Leif!). ”Ursäkten” är att jag dels fått lära mig mycket vid installationen (och så har jag fått det ”som jag vill”), dels att jag tagit tillfället i akt att uppgradera alla kringsystemen ombord; det är trots allt fråga om en snart 35 år gammal båt (jämför med en lika gammal bil!). Men det skall ju klart poängteras att det har tagit en hel del tid med den här installationen (”det är väl man inte vet vad man ger sig in på”).

3. Bytte du in din gamla motor?
Ja! Jag ”fick” 15 000 för min gamla MD1A (detta är vanligt i branschen).

4. Vad i övrigt har bytts i anslutning till motorbytet?
Det mesta när ändå ”korken var ur”: Elsystem, färskvattensystem, avgassystem, bränslesystem och drivlina (propeller med axel och koppling).