Kategorier
Seglingsträffar

Salta vatten och gubbar – Göteborgs skärgård augusti 2013

Vi skickade ut en inbjudan till ett antal intresserade och föreslog en segling  i Göteborgs södra skärgård och i vattnen runt Vinga. Vi svävade mellan hopp och resignation. Väderprognosen varierades från dag till dag. Alla kollade yr.no och andra källor men vi hade bestämt oss för att ta vara på vår glädje att segla och att njuta av sommardagarna i augusti.

Den planerade startdagen bjöd på illavarslande väder så av tre dagar blev det bara två- men skam den som ger sig. Vi ringde runt och flyttade fram starten en dag. Tänka sig då kom solen och härliga vindar. Efter en härlig segling över Vinga sand och passage av Känsö möttes vi på  Styrsö tången, där Kent redan förberett kaffe. Berättigad uppmärksamhet på kajer och bryggor inför anblicken av gröna, gula, orange, blå, vita och röda MS-20-båtar. Skeppstrådet beslutade en slör genom snobbrännan till Valö för makrillfiske (middagsmaten). Göran fick snabbt sju makrillar, Kent åtta och vi andra några enstaka. Dags för Vrångö hamn och rensning tillagning mm. Festmåltid ombord i sittbrunnen.  Nyfångad makrill i stekpanna – en delikatess.

Efter nattvilan vaknade vi till en ny härlig dag och beslutade oss för att segla ut till Vinga. Bra vind från väst gjorde att vi loggade ca 5 knop på en kryssbog ut mot Buskärs fyr men där insåg vi att motorn gjorde resan smidigare och tuffade in i Vinga hamn, där Vinga Vänner anvisade perfekta platser i den trånga och strömomslutana hamnen. Kent var sugen på lunch men Willy, Lars och Björn föreslog en glass i kiosken och promenad upp till fyren och båken för att ytterligare reta aptiten. Vinga är och har varit lotsstation sedan 1800 talet och lotsarna seglades ut
från Brännö, som var lotsarnas ”egen” ö. Här var Evert Taubes pappa överlots. På Vinga finns ett litet museum och man kan även kliva in i båken och bestiga fyrtornet. Detta gjorde vi och såg den vidsträckta horisonten mot Danmark bara bruten av några ankarliggare som väntade på frakter i havet mellan Vinga och  Tistlarna.
En sådan gemenskap – här är vi i var sin båt och med ett gemensamt intresse för våra båtar- fyllda av upplevelser och gemenskap – allt tack vare Marieholm 20 Eskadern och att den finns.
Vi hoppas att du också skall vara en del av den och finna vänner i din del av
landet och ha kul med din båt.
Kent Mattsson, Willy Nilsson, Lars
Nordström, Göran Falke, Björn Helgesson
och undertecknad vid pennan
Steve

Bilder M20:n o